Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chińskie pierożki to niezwykle popularne danie orientalne, których podawanie ponoć przyciągało dobrobyt do gospodarstwa. Całość rozpływa się w ustach, a delikatny i aromatyczny bulion wewnątrz przyjemnie rozgrzewa.
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13902
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 170
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1523
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 13902
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 170
Składniki
Gdy woda wyparuje, zdejmij pokrywkę. Spód pierogów powinien być ładnie zezłocony. Jeśli tak nie jest, smaż je bez przykrycia przez kolejną minutę.
Chińskie pierożki podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu do maczania.
Przygotuj ciasto. Na płaskim blacie wymieszaj mąkę z solą, dodając wodę.
Zagnieć całość w gładkie ciasto. Kontroluj jego gęstość wodą – nie może być zbyt mokre ani suche.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na co najmniej 30 minut.
Przygotuj farsz. W dużej misce wymieszaj mięso, sherry, oba rodzaje oleju, bulion, sól, sos sojowy, tarty na tarce imbir, drobno posiekane szczypiorek i szalotkę.
Całość wymieszaj na jednolitą masę.
Przygotuj pierożki. Stolnicę podsyp mąką. Rozwałkuj ciasto i podziel je na ok. 40 kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na krążek o średnicy 6-7 cm.
Nakładaj po 1 łyżce stołowej farszu na każdy krążek. Brzegi zwilż odrobiną wody i podnieś je, ściskając do siebie, tworząc sakiewkę.
Gotowe pierożki odkładaj na talerz.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Połóż pierożki na rozgrzanym tłuszczu i po ok. 30 sekundach zalej je 1/3 szklanki wody. Przykryj je pokrywką i gotuj przez ok. 5-6 minut.