Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chińskie pierożki wonton"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 278
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 328
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 52
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 62
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 278
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 328
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 52
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 62
Składniki
Mięso pokrój jak najdrobniej. Dymki obierz, opłucz, drobno posieka. Dodaj do mięsa razem z osączonymi i posiekanymi pędami bambusa. Wlej ocet ryżowy i sos sojowy. Dodaj mielony imbir, przyprawę 5 smaków oraz mieloną paprykę chili. Dołóż pianę ubitą z białka. Wszystkie skladniki dokladnie wymieszaj.
Do większej miski przesiej obie mąki i szczyptę soli. Wlej około 100 ml wody. Wyrabiaj ciasto, aż zrobi się miękkie i nie będzie się lepić. Ciasto włóż do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 min.
Połowę ciasta rozwałkuj na placek o grubości 2 mm. Szklanką o śr. 7 cm wytnij krążki. Na środku każdego nałóż łyżeczkę farszu mięs nego, po czym uformuj sakiewkę (nie zlepiaj na górze całkiem ciasta, powinien pozostać mały otwór). To samo zrób z drugą częścią ciasta.
Na garnku z gotującą się wodą ustaw parownik bambusowy (do kupienia w sklepach z małym AGD). Ułóż w nim przygotowane pierożki, naczynie przykryj i gotuj na parze 15 min. Pierożki najlepiej podaj z ciemnym sosem sojowym.Źródło: Tina