Do góry

Dania główne Przepis na:

Chleb bez zagniatania, szybki i bardzo pyszny

Przepis dnia 2020-04-16
Chleb bez zagniatania, szybki i bardzo pyszny

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 2258

Dodano:

Odsłon: 21509

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny chleb, zrobiony na drożdżach piekarskich bez zagniatania, wystarczy tylko wymieszać kilka składników i chleb zrobiony. Idealny chleb na stół Wielkanocny. Mam nadzieje że wam zasmakuje. Wesołych Świąt i dużo zdrowia :-) Smacznego !!! Przepis https://youtu.be/HKkb9SGDVHQ

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chleb bez zagniatania, szybki i bardzo pyszny

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wrzucamy rozkruszone drożdże i zasypujemy cukrem, wlewamy ciepłą wodę ok 25 stopni, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dorzucamy siemię i czarnuszkę, mąkę żytnią i płatki owsiane cały czas mieszając.
    Zaczyn odstawiamy na 30 minut aby zaczął pracować, po tym czasie solimy i wrzucamy mąkę pszenną, dokładnie mieszamy aby nie było grudek i gotowe ciasto przekładamy do foremki, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
    Po tym czasie wkładamy foremkę z ciastem do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 10 minut, a później obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 35 minut.
    Po upieczeniu chleb wyjmujemy z foremki i odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
    Gotowe !!!

    Wesołych Świąt :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń