Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek gyros to smakowita przekąska, która łączy tradycyjne greckie smaki z drożdżowym pieczywem. To miękki chleb wypełniony mieszanką czerwonej papryki, zielonych oliwek i świeżego tymianku, a całość posypana serem feta. Ten wypiek jest idealny jako dodatek do sałatek lub jako samodzielna przekąska – wspaniale smakuje podany na ciepło i posmarowany masłem.
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 221
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 955
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1274
Polecam na kolację.
Odsłon: 173
Rosół często gości na świątecznym stole. Cieszy się nieustająco ogromną popul...
Odsłon: 221
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 955
Coraz częściej wśrod naszych gości pojawiają się ludzie którzy nie jedzą mięs...
Odsłon: 1274
Polecam na kolację.
Odsłon: 173
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dosyp drożdże, pieprz, sól i cukier. Po wymieszaniu zrób zagłębienie w środku i dolej wodę z mlekiem. Wyrób ciasto, aby było miękkie i elastyczne, a w razie potrzeby dolej więcej mleka lub wody. Ciasto wyłóż na blat/stolnicę posypany mąką i ugniataj przez 5 minut, aż będzie gładkie. Umieść w naoliwionej misce, przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce na 50-60 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie przełóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiaj przez ok. 5 minut, po czym rozwałkuj na prostokąt (ok. 30 x 20 cm). Wzdłuż dłuższego boku rozłóż połowę porcji posiekanych oliwek i połową oczyszczonej i pokrojonej w paski papryki, po czym skrop oliwą. Zwiń ciasto w rulon i przełóż do natłuszczonej i wyspanej mąką ceramicznej tortownicy (ok. 25 cm). Układaj zaczynając od ścianek naczynia i kierując drożdżowy rulon do środka formy. Foremkę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut.
Na 15 minut przed rozpoczęciem pieczenia wstaw piekarnik i ustaw na 190°C. W przestrzenie między łączeniem ciast powkładaj paski drugiej połowy papryki, resztę oliwek i gałązki tymianku, a chlebek posyp pokruszoną fetą. Wstaw chlebek do pieca i piecz 35-40 minut na złoty kolor. Upieczony chlebek gyros wyjmij z piekarnika, odstaw do lekkiego ostudzenia i jedz w ulubiony sposób.