Do góry

Dania główne Przepis na:

chlebki z mięsnym farszem

chlebki z mięsnym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6866

Dodano:

Odsłon: 1357

Idealne na obiad, do piwa, czy jako przekąska. Piekę dość często, bo jestem tym przepisem zachwycona i wszystkim bardzo smakuje.

Składniki

  • CIASTO
  • -4 szkl mąki pszennej -4 łyżki jogurtu naturalnego -1 łyżeczka soli
  • -2 łyżki cukru -300ml ciepłej wody -4 dag drożdży -4 łyżki oleju
  • FARSZ
  • -1 kg mięsa (np szynka wieprzowa)-zmielić -1 papryka czerwona
  • -pół słoiczka koncentratu pomidorowego -2 cebule -trochę oleju
  • -250g pieczarek -3 ząbki czosnku -sól, pieprz, papryka słodka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży, następnie dodajemy olej, jogurt, mąkę, sól,i wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto.
    Ciasto odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

  2. FARSZ:
    Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy zmielone mięso, paprykę, pieczarki, pokrojony czosnek, koncentrat, i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy na małym ogniu około 15-20 minut.
    Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę by nadmiar wody odparował.

  3. Następnie urywamy mały kawałek ciasta, rozwałkowujemy i składamy na kształt łódki.
    Następnie kładziemy na blaszce, i dajemy farsz, można posypać jeszcze koperkiem.

  4. Chlebki pieczemy około 20 minut w temp 190 stopni, na złoty kolor.

    I gotowe, można jeść :-)

    Polecam bo są pyszne.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 stycznia 2018 Super przekąska, choć parę sztuk i może być z tego obiad, podobnie, jak z pizzą bywa ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń