Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski na jogurcie"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 639
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5716
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 104
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 120
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 639
Składniki
Soczyste chłodniki
Można go podać do ziemniaczków i pieczywa. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa
Botwinkę umyj, pokrój na kawałki. Buraczki oczyść, pokrój na kawałki. Zalej razem wodą (tak, by przykryła ), ugotuj do miękkości. Ostudź (nie odcedzaj).
Ogórek umyj, rzodkiewki oczyść, razem zetrzyj na tartce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Do wysokiego naczynia wlej kefir i jogurt naturalny, ugotowaną botwinkę, wymieszaj. Dodaj cukier, szczypiorek, rzodkiewki, ogórek oraz czosnek, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Posyp koperkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plastrem cukinii, dekoracyjnie uformowanym na patyczku do szaszłyka.Źródło: Chwila dla Ciebie