Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski na jogurcie"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 678
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 678
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 106
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 44
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Soczyste chłodniki
Można go podać do ziemniaczków i pieczywa. Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa
Botwinkę umyj, pokrój na kawałki. Buraczki oczyść, pokrój na kawałki. Zalej razem wodą (tak, by przykryła ), ugotuj do miękkości. Ostudź (nie odcedzaj).
Ogórek umyj, rzodkiewki oczyść, razem zetrzyj na tartce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
Do wysokiego naczynia wlej kefir i jogurt naturalny, ugotowaną botwinkę, wymieszaj. Dodaj cukier, szczypiorek, rzodkiewki, ogórek oraz czosnek, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem.
Posyp koperkiem. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo oraz plastrem cukinii, dekoracyjnie uformowanym na patyczku do szaszłyka.Źródło: Chwila dla Ciebie