Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski z botwinką na maślance"
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258464
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7674
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 93
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1258464
Składniki
Botwinkę dobrze oczyść, opłucz. Buraczki z botwinki obierz i grubo zetrzyj. Liście wraz z łodygami drobniutko posiekaj. Całą botwinkę włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Posól do smaku. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zdejmij z ognia.
Cytrynę sparz, przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Zakwaś nim botwinkę. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie jajka włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. Wyjmij, obierz, wystudź. Potem pokrój na połówki.
Wymieszaj maślankę (ew. zsiadłe mleko) oraz śmietanę. Połącz z botwinką. Ogórki i rzodkiewki umyj. Warzywa drobno pokrój. Dodaj do chłodnika. Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkami. Schłodź. Ew. posyp ziołami.Źródło: Naj