Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chłodnik litewski z botwinką na maślance"
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 117
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 97
Aromatyczna surówka z białej rzepy i mango – prosty i szybki przepis
Odsłon: 117
Trzy składniki tylko, a udka pyszne, nawet soli nie potrzeba, chyba, że ktoś...
Odsłon: 565
Przystawka dla tych, którzy lubią ser pleśniowy. Doskonale połączenie, które...
Odsłon: 97
Składniki
Botwinkę dobrze oczyść, opłucz. Buraczki z botwinki obierz i grubo zetrzyj. Liście wraz z łodygami drobniutko posiekaj. Całą botwinkę włóż do garnka, zalej wrzącą wodą. Posól do smaku. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 5 minut. Zdejmij z ognia.
Cytrynę sparz, przekrój na pół, z obu połówek wyciśnij sok. Zakwaś nim botwinkę. Odstaw do wystudzenia. W tym czasie jajka włóż do posolonej wody. Gotuj ok. 10 minut. Wyjmij, obierz, wystudź. Potem pokrój na połówki.
Wymieszaj maślankę (ew. zsiadłe mleko) oraz śmietanę. Połącz z botwinką. Ogórki i rzodkiewki umyj. Warzywa drobno pokrój. Dodaj do chłodnika. Zupę przypraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cukrem, solą i pieprzem. Podawaj z jajkami. Schłodź. Ew. posyp ziołami.Źródło: Naj