Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłodnik Nowo Wilejski.

Chłodnik Nowo Wilejski.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1775 Ocena: 28779

Dodano:

Odsłon: 3752

Chłodnik Nowo Wilejski (z Nowej Wilejki) to potrawa z kresów wschodnich. Super zdrowa fit potrawa na upalne, letnie dni.

Składniki

  • botwinka z większymi buraczkami (z 3 buraczkami)
  • ogórek gruntowy 2 szt. średnie
  • rzodkiewka 6 szt.
  • koperek 2 łyżki
  • kefir 1 litr
  • bulion warzywny 300 ml
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypior 3 łyżki
  • sok z kiszonych buraczków do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłodnik Nowo Wilejski.

Przygotowanie

  1. Odcinamy buraczki, obieramy ze skórki i kroimy w drobniejszą kostkę. Liście botwinki myjemy i też kroimy w mniejsze kawałki. Pokrojone buraczki zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie do buraczków dodajemy drobno pokrojoną botwinkę, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ponownie 15 minut. Po czasie gotowania studzimy garnczek w zimnej wodzie, dodajemy drobno pokrojony koper, szczypior, pokrojone w ćwierć plastry ogórki i rzodkiewki i kefir. Całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Chłodnik podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z jajkiem ugotowanym na twardo.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Polecane przepisy: chłodnik

Zobacz więcej

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń