Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chłodnik truskawkowy"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 197
Składniki
Truskawki oczyść starannie pod bieżącą wodą, odłóż na sito do ocieknięcia. Następnie pozbaw owoce szypułek, pokrój na kawałki i włóż do misy blendera (część odłóż do dekoracji). Zmiksuj na gładki mus.
Do powstałego musu truskawkowego dodaj 100 ml przegotowanej wody. Wlej zimny sok jabłkowy oraz schłodzoną maślankę. Raz jeszcze całość zmiksuj. Dopraw chłodnik do smaku cukrem pudrem (lub naturalnym płynnym miodem) oraz przyprawą korzenną (ewentualnie cynamonem).
Gotowy chłodnik odstaw na kilkanaście minut do lodówki, aby wszystkie smaki się przeniknęły. Po tym czasie rozlej zimną zupę truskawkową do talerzy lub miseczek.
Do?każdej porcji zupy dodaj kulkę lodów waniliowych (albo śmietankowych). Chłodnik udekoruj odłożonymi wcześniej kawałkami truskawek oraz listkami świeżej mięty. Od razu podawaj na stół.
Czas ok. 15 min; porcja – 290 kcal, cena 2,80 zł.
Smak zupy możesz zmienić, zastępując część truskawek arbuzem lub gotowanym rabarbarem. Zamiast soku jabłkowego sprawdzi się sok pomarańczowy. Maślankę możesz zastąpić jogurtem lub śmietaną.Źródło: Świat kobiety