Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłopski garnek

Przepis dnia 2021-02-23
Chłopski garnek

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 566

Dodano:

Odsłon: 17727

Chłopski garnek – przepyszny, rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 250g boczku wędzonego
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 4 duże ziemniaki
  • 1/2 główki malej kapusty
  • 1 papryczka chili
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Chłopski garnek

Przygotowanie

  1. Do rozgrzanego garnka wrzucamy pokrojony w paski boczek i go smażymy żeby się zarumienił. Następnie dodajemy pokrojoną na kawałki łopatkę oraz przyprawy. Mieszamy i smażymy pod przykryciem.

  2. Teraz kroimy po kolei warzywa i dodajemy do garnka. Cebulę w piórka, kapustę szatkujemy, ziemniaki w kostkę, paprykę w kostkę, pieczarki na pół lub na cztery części. Z papryczki chili pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Całość zalewamy wodą i gotujemy chwilę pod przykryciem.

  3. Po chwili dodajemy koncentrat oraz sól. Przykrywamy, zmniejszamy ogień na minimum i gotujemy przez 1 godzinę.

  4. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i przyprawami według uznania.

    Gotowe... Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń