Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopski garnek to metaforyczne określenie sycącego, jednogarnkowego dania. Potrawa ta nie należy do szczególnie finezyjnych, ale nie można odmówić jej szeregu zalet. Chłopski garnek jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, skutecznie zaspokaja głód. Przede wszystkim jednak – jak to zwykle z najprostszymi daniami bywa – jest niesamowicie smaczny!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 190
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 78
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 190
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Składniki
Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Kiełbasę i boczek pokrój w plasterki. Z papryki usuń niejadalne części i także pokrój ją w kostkę.
Przygotuj szeroki (niewysoki, ale o dużej średnicy) garnek z grubym dnem. Rozgrzej w nim olej i zeszklij na nim cebulę z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj boczek i kiełbasę. Smaż, aż kiełbasa i boczek się zarumienią. Wówczas dodaj do garnka paprykę i czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym dodaj do garnka pokrojone ziemniaki, majeranek i wlej gorący bulion.
Gotuj zawartość garnka pod przykryciem przez około 15-20 minut (aż ziemniaki staną się miękkie). Następnie dodaj do garnka passatę pomidorową (lub koncentrat pomidorowy) i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.