Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopski garnek to metaforyczne określenie sycącego, jednogarnkowego dania. Potrawa ta nie należy do szczególnie finezyjnych, ale nie można odmówić jej szeregu zalet. Chłopski garnek jest łatwy i szybki w przygotowaniu, zawiera wiele cennych dla zdrowia składników, skutecznie zaspokaja głód. Przede wszystkim jednak – jak to zwykle z najprostszymi daniami bywa – jest niesamowicie smaczny!
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 182
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 46
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1240
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 83
Placki warzywne z piekarnika to lekkie, wiosenne placki, idealne na odchudzan...
Odsłon: 182
Szaszłyki caprese to doskonała przekąska na majówkę. Są lekkie, świeże i kusz...
Odsłon: 46
Kultowe ciastka kakaowe z mlecznym kremem w środku zna chyba każdy z nas. Wyp...
Odsłon: 1240
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 83
Składniki
Posiekaj drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Kiełbasę i boczek pokrój w plasterki. Z papryki usuń niejadalne części i także pokrój ją w kostkę.
Przygotuj szeroki (niewysoki, ale o dużej średnicy) garnek z grubym dnem. Rozgrzej w nim olej i zeszklij na nim cebulę z dodatkiem sproszkowanych papryk. Po chwili dodaj boczek i kiełbasę. Smaż, aż kiełbasa i boczek się zarumienią. Wówczas dodaj do garnka paprykę i czosnek. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym dodaj do garnka pokrojone ziemniaki, majeranek i wlej gorący bulion.
Gotuj zawartość garnka pod przykryciem przez około 15-20 minut (aż ziemniaki staną się miękkie). Następnie dodaj do garnka passatę pomidorową (lub koncentrat pomidorowy) i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem jeszcze przez kilka minut.