Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chłopski garnek to pyszne danie z boczkiem i kiełbasą oraz dużą ilością warzyw a także bardzo prosty i szybki przepis na smaczny, sycący i pożywny obiad dla całej rodziny. Tak przygotowana potrawa najlepiej smakuje podana z pieczywem.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Boczek kroimy w niewielką kostkę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Obraną cebulę kroimy w większą kostkę. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Czerwoną i zieloną paprykę kroimy na większe kawałki. Obrane ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Kapustę białą szatkujemy.
Do dużego garnka wrzucamy pokrojony boczek i wytapiamy z niego tłuszcz, gdy boczek jest zbyt chudy wlewamy odrobinę oleju, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko krótko podsmażamy, od czasu do czasu mieszając. Do boczku i kiełbasy dodajemy pokrojoną cebulę oraz pieczarki i całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną paprykę oraz ziemniaki i wszystko razem łączymy. Natępnie wlewamy wodę, całość mieszamy, garnek przykrywamy pokrywką i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy poszatkowaną kapustę i całość mieszamy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wszystko gotujemy pod przykryciem około 10 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Pod koniec gotowania danie doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz słodką i wędzoną papryką.