Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chorwackie klopsiki to idealny przepis na obiad dla całej rodziny. Pysznie smakują podane z puree ziemniaczanym lub ryżem. Aby klopsiki nabrały więcej smaku, długo trzymaj je w sosie pomidorowym. Im więcej czasu tam spędzą, tym smaczniejsze się staną. Klasyczne klopsiki obsmaża się na patelni zanim trafią do sosu, ale możesz je także upiec w piekarniku lub ugotować w bulionie.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118001
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8371
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2088
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118001
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8371
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2088
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1529
Składniki
W dużej misce dodaj mielone mięso, 1 drobno poszatkowaną cebulę, bułkę tartą, pietruszkę, kolendrę, jajko, kminek, paprykę, chili oraz dużo soli i pieprzu. Wymieszaj rękami, aby składniki dobrze się połączyły, a następnie uformuj klopsiki. Zmoczenie rąk może to ułatwić. Obsmaż klopsiki na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony i odłóż na talerz.
Do dużej, głębokiej patelni wlej 2 łyżki oliwy, wrzuć jedną poszatkowaną cebulę i podsmaż. Dodaj pokrojoną paprykę i zalej pomidorami z puszki. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i odrobiną słodkiej papryki w proszku. Duś potrawkę pod przykryciem 15-20 minut, następnie przełóż klopsiki do pomidorowego sosu i gotuj jeszcze około 30 minut na wolnym ogniu. Podawaj gorące w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu. Udekoruj natką pietruszki.