Do góry

Dania główne Przepis na:

Chow mein: wołowina po kantońsku

Chow mein: wołowina po kantońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 667

Dodano:

Odsłon: 1724

Mówi się, ze mieszkańcy Kantonu jedzą wszystko, co ma 4 nogi i nie jest stołem oraz wszystko co lata, a nie jest samolotem. Faktycznie, jest to prawda, choć dziś w przepisie zajmiemy się najzwyklejszą wołowiną.

Składniki

  • Marynata do mięsa: 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu ryżowego, 1 łyżka wody
  • Sos: 1 łyżka mąki, 4 łyżki wody (do rozmieszania z mąką), 3 łyżki sosu rybnego, 1-2 łyżki miodu, 1/2 szklanki wody
  • 400 g wołowiny, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 200 g makaronu chow mein
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w plasterki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki marynaty łączymy ze sobą, dodajemy mięso i odstawiamy na 15 minut.

  2. Składniki sosu dokładnie łączymy ze sobą, odstawiamy na bok.

  3. Na sitku, przelać przez gorącą wodę makaron przez kilka sekund, następnie na patelni rozgrzać oliwę i smażyć makaron przez 5-8 minut, mieszając. Uwaga, aby nie przypalić. Zdjąć z ognia.

  4. Następnie na nowej patelni rozgrzać oliwę, dodać imbir i smażyć przez jedną minutę. Dodać wołowinę, smażyć 3 minuty, dodać paprykę i cebulę – smażyć kolejne 2-3 minuty. Zdjąć warzywa i mięso z patelni.

  5. Na patelnię wlać sos, podgrzać, dodać z powrotem mięso, warzywa i makaron. Smażyć całość przez minutę. Zdjąć z ognia i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 06 listopada 2018 Uwielbiam ten makaron z każdymi dodatkami :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń