Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chrupiąca zapiekanka kartoflano-grzybowa"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 30
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 96
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 207
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 214
Składniki
czas ok. 75 min; porcja – 790 kcal, cena 4 zł
Ziemniaki wyszoruj, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz, a potem pokrój w plasterki. Tak samo posiekaj oczyszczone pieczarki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć grzyby. Usmaż na złoto.
Cebule obierz, poszatkuj. Pieczarki zdejmij z patelni. Wlej łyżkę oleju, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj mięso mielone. Chwilę smaż razem, a potem dodaj koncentrat pomidorowy.
Gdy mięso się poddusi, z powrotem wrzuć na patelnię pieczarki. Wlej śmietanę wymieszaną z lekko podgrzanym bulionem (może być z kostki). Duś całość na średnim ogniu około 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz mieloną słodką papryką.
Ziemniaki ułóż w formie. Wylej masę mięsno-pieczarkową. Na niej rozłóż boczek. Posyp łyżką otartego tymianku i startym serem. Zapiekaj 30 min w 180 st.Źródło: Świat kobiety