Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubisz placki ziemniaczane, ale zawsze wychodzą Ci miękkie? Spróbuj zrobić z tego przepisu! Zawsze wychodzą chrupiące na zewnątrz a w środku mięciutkie. Dzięki temu, że ziemniaki starte są na grubym oczku, mają idealną, chrupiącą skórkę. Polane sosem pieczarkowym z dodatkiem koperku idealnie sprawdzą się na piątkowy obiad, Leninnie tylko. Przecież placki ziemniaczane idealne są na obiad każdego dnia!
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 808
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 366
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 808
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 318
Składniki
Placki Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na dużych lub małych oczkach( wg upodobań). Cebulę drobno poszatkuj.Ziemniaki posyp solą i zostaw na 10-15 minut aż puszczą wodę. Następnie ją wylej, zostaw tylko skrobię, która będzie na dnie. Wbij jajko, dodaj przyprawy, cebulę oraz skrobię ziemniaczaną. Wszystko razem wymieszaj. Smaż na rozgrzany oleju do zrumienienia z obu stron. Placki połóż na ręcznikpapierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
SOS PIECZARKOWY Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę drobno posiekaną. Na rozgrzanym maśle podduś cebulę, dodaj pieczarki, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Kiedy pieczarki zaczną puszczać sok, duś przez chwilę do opanowania. Następnie zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i zalej śmietaną. Następnie cienkim strumieniem wlej mąkę połączona z niewielką ilością wody. Zagotuj i zdejmij sos z ognia. Dodaj koperek, wymieszaj Placki przed podaniem polej sosem. Smacznego.