Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Chrupiące placki ziemniaczane z sosem szpinakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2423 Ocena: 16058

Dodano:

Odsłon: 1251

Aromat, smak i szybkie wykonanie.

Składniki

  • Ziemniaki 1,5 kg
  • Cebula biała 1 szt
  • Jajo kurze 2 szt
  • mąka 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • 10 dag startego parmezanu
  • Czosnek 3 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • Składniki na sos:
  • 30 dag świeżego szpinaku
  • ¾ szklanki śmietany 36 %
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie sosu:
    Zagotować śmietanę kremówkę do zgęstnienia. Następnie dodać pokrojony szpinak i dusić powoli około 5 minut, po czym ostudzić. Dodać kwaśną śmietanę, przyprawić, połączyć z zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać i podawać do placków.
    Wykonanie placków:
    Ziemniaki obrać, zetrzeć razem z cebulą i odlać nadmiar soku. Dodać rozbełtane jajka, starty ser, mąkę z bułką tartą, zmiażdżony czosnek i przyprawy do smaku, p[o czym dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na zloty kolor. Podawać na ciepło z przygotowanym sosem szpinakowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń