Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone skrzydełka z kurczaka to kulinarny klasyk, który w każdym domu smakuje nieco inaczej. Tym razem zdradzimy sekret naprawdę chrupiących skrzydełek, który tkwi w prostym, lecz kluczowym składniku – odrobinie proszku do pieczenia dodanym do panierki. Dzięki temu osiągniesz chrupiące na zewnątrz, a jednocześnie soczyste i delikatne w środku mięso. Marynowane w maślance, a następnie smażone na złoty kolor będą idealne jako danie obiadowe podczas pracowitego dnia lub pyszna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub wspólne oglądanie meczu. Skrzydełka podawaj z wybranym sosem do maczania, np. sosem pomidorowym, musztardą miodową lub innym, ulubionym dipem.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2884
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9333
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2884
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 9333
Składniki
Skrzydełka umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj sól, tymianek, suszoną cebulkę z czosnkiem, sproszkowane papryki i pieprz cayenne. Mieszankę przyprawową podziel na pół. Jedną częścią natrzyj skrzydełka i odłóż.
W dużej misce wymieszaj maślankę z roztrzepanym jajkiem i włóż do naczynia skrzydełka. Zawiń miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Skrzydełka powinny być w całości zanurzone w maślance.
W kolejnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skrobią kukurydzianą, (opcjonalnie) bułką tartą i drugą połową przyprawowej mieszanki. Schłodzone skrzydełka wyjmuj z maślanki, pozwól, aby jej nadmiar spłynął i obtaczaj mięso w panierce.
W głębokiej patelni lub szerokim garnku rozgrzej olej i za pomocą szczypiec przekładaj skrzydełka do gorącego oleju. Pamiętaj, żeby smażyć skrzydełka partiami. Utrzymasz wysoką temperaturę oleju, a dzięki temu otrzymasz najlepszy efekt chrupkości. Usmażone kawałki kurczaka wykładaj na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące skrzydełka podawaj na gorąco, w towarzystwie ulubionych sosów. Jeśli to koniecznie, przed podaniem wstaw je na kilka minut do piekarnika, aby zachowały idealną temperaturę i chrupkość.