Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chrupiący kulebiak z mięsa mielonego"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 496
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 496
Składniki
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim 1/2 kg mielonego mięsa woło- wego. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku. Przypraw solą, pieprzem i oregano. Smaż chwilę.
Do mięsa dołóż grubo startą mar- chew i 1/2 szkl. rodzynek. Dodaj koncentrat pomidorowy. Duś 5 min, wystudź. Rozwiń ciasto francuskie, środek posyp tartą bułką. Na środku rozłóż masę.
Zaczynając od jednego końca, zawijaj paski na mięso, tworząc na wierzchu efektowną przepla- tankę. Wierzch również posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 30 min w temp. 200 st.
Z obu stron mięsnej masy ponacinaj nożem (albo radełkiem) ciasto tak, by powstały paski o szer. ok. 2 cm (tak jak pokazu- jemy na zdjęciu). Posmaruj je rozmąconym jajkiem.
Kulebiak świetnie smakuje za- równo na ciepło, jak i na zimno. Podawaj go pokrojonego w plas- try. Jako dodatek, serwuj jogurt ze startym ogórkiem, doprawiony solą, pieprzem i czosnkiem.Źródło: Tina