Do góry

Dania główne Przepis na:

Chrupiący kurczak z piekarnika

Chrupiący kurczak z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6586

Dodano:

Odsłon: 22177

Pyszny, aromatyczny kurczak z piekarnika. Z chrupiącą paprykową skórką idealny do ziemniaczków na obiad.

Składniki

  • 6 pałek z kurczaka (2 udka + 2 pałki)
  • 6-7 łyżek oliwy
  • 2-3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlać oliwę oraz miód a następnie dodać wszystkie przyprawy. Części z kurczaka umyć i osuszyć. Obtoczyć w przygotowanej marynacie. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać resztą marynaty i odstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozgrzać piekarnik do 210 stopni i piec przez ok. 1h. Aby skórka była chrupiąca po ok 40 minutach należy odsłonić przykrycie naczynia i zostawić je uchylone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń