Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną i chrupiącą ciabattę, przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Od dzisiaj nie kupisz pieczywa w sklepie, ciabatta z tego przepisu jest przepyszna :-) Polecam serdecznie. Subskrybujcie i smacznego !!! https://youtu.be/arshB7Det2U
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22652
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 134
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 375
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22652
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 134
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 375
Składniki
Etap 1. Zaczyn - Do wysokiej miski wrzucamy drożdże, cukier i wlewamy wodę, mieszamy aż cukier i drożdże się rozpuszczą, następnie wsypujemy mąkę ok 100 g. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut aż zacznie pracować i urośnie.
Do zaczynu wsypujemy sól i resztę mąki, zostawiamy ok 50 gramów mąki do obsypania blatu, całość mieszamy, ciasto na ciabattę musi być luźne. Wyciągamy ciasto z miski na blat i rozciągamy równomiernie na kształt prostokąta, obracamy na drugą stronę, podnosimy i ściągamy nadmiar mąki, następnie kroimy ciasto na kawałki jakie nam pasują i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Następnie rozgrzewamy piekarnik na 230 stopni góra, dół. Na spód piekarnika kładziemy kubek z wodą, wkładamy blachę z ciastem i pieczemy ok 10 minut aż skórka będzie złocista i chrupiąca. Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę do ostygnięcia. Gotowe !!!