Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciabatta chrupiąca i delikatna w środku najlepszy przepis :-)

Ciabatta chrupiąca i delikatna w środku najlepszy przepis :-)

Autor:

Przepisów i artykułów: 104 Ocena: 2258

Dodano:

Odsłon: 4948

Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną i chrupiącą ciabattę, przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Od dzisiaj nie kupisz pieczywa w sklepie, ciabatta z tego przepisu jest przepyszna :-) Polecam serdecznie. Subskrybujcie i smacznego !!! https://youtu.be/arshB7Det2U

Składniki

  • Mąka pszenna typ 650, 580 g.
  • Woda 350 ml.
  • Cukier 1 łyżeczka do herbaty.
  • Sól 1 łyżeczka do herbaty.
  • Drożdże 25 g.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciabatta chrupiąca i delikatna w środku najlepszy przepis :-)

Przygotowanie

  1. Etap 1.
    Zaczyn - Do wysokiej miski wrzucamy drożdże, cukier i wlewamy wodę, mieszamy aż cukier i drożdże się rozpuszczą, następnie wsypujemy mąkę ok 100 g.
    Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut aż zacznie pracować i urośnie.

  2. Do zaczynu wsypujemy sól i resztę mąki, zostawiamy ok 50 gramów mąki do obsypania blatu, całość mieszamy, ciasto na ciabattę musi być luźne.
    Wyciągamy ciasto z miski na blat i rozciągamy równomiernie na kształt prostokąta, obracamy na drugą stronę, podnosimy i ściągamy nadmiar mąki, następnie kroimy ciasto na kawałki jakie nam pasują i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
    Następnie rozgrzewamy piekarnik na 230 stopni góra, dół.
    Na spód piekarnika kładziemy kubek z wodą, wkładamy blachę z ciastem i pieczemy ok 10 minut aż skórka będzie złocista i chrupiąca.
    Po upieczeniu przekładamy chleb na kratkę do ostygnięcia.

    Gotowe !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń