Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli tradycyjne śląskie danie - ciąg dalszy powrotów do babcinych przepisów ;-)
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5829
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8955
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8179
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5598
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5829
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8955
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8179
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5598
Składniki
kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak aby zakrył kapustę) i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min), odcedzamy
ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na w miarę gładką masę
boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni, jak już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż ładnie się przyrumieni
do garnka z puree ziemniaczanym dodajemy ugotowaną kapustę oraz boczek z cebulą, mieszamy wszystko dokładnie, doprawimy solą i pieprzem, no i gotowe. Ważne aby ziemniaki, kapustę i cebulę z boczkiem przygotowywać równocześnie, wtedy całe danie wychodzi nam gorące. Na Śląsku to danie obowiązkowo podaje się z kotletami mielonymi (czyli z kaminadlami ;-) Smacznego !!!