Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciapkapusta

Ciapkapusta

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 2271

Dodano:

Odsłon: 703

czyli tradycyjne śląskie danie - ciąg dalszy powrotów do babcinych przepisów ;-)

Składniki

  • ziemniaki - 500 g
  • kapusta kiszona - 500 g
  • boczek - 150 g
  • cebula - 2 szt.
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciapkapusta

Przygotowanie

  1. kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak aby zakrył kapustę) i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min), odcedzamy

  2. ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na w miarę gładką masę

  3. boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni, jak już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż ładnie się przyrumieni

  4. do garnka z puree ziemniaczanym dodajemy ugotowaną kapustę oraz boczek z cebulą, mieszamy wszystko dokładnie, doprawimy solą i pieprzem, no i gotowe.
    Ważne aby ziemniaki, kapustę i cebulę z boczkiem przygotowywać równocześnie, wtedy całe danie wychodzi nam gorące.
    Na Śląsku to danie obowiązkowo podaje się z kotletami mielonymi (czyli z kaminadlami ;-)
    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń