Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli tradycyjne śląskie danie - ciąg dalszy powrotów do babcinych przepisów ;-)
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 22915
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 371
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104605
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 22915
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 371
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104605
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Składniki
kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak aby zakrył kapustę) i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min), odcedzamy
ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na w miarę gładką masę
boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni, jak już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż ładnie się przyrumieni
do garnka z puree ziemniaczanym dodajemy ugotowaną kapustę oraz boczek z cebulą, mieszamy wszystko dokładnie, doprawimy solą i pieprzem, no i gotowe. Ważne aby ziemniaki, kapustę i cebulę z boczkiem przygotowywać równocześnie, wtedy całe danie wychodzi nam gorące. Na Śląsku to danie obowiązkowo podaje się z kotletami mielonymi (czyli z kaminadlami ;-) Smacznego !!!