Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 2271
Dodano: 27.11.2020
Odsłon: 703
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak aby zakrył kapustę) i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min), odcedzamy
ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na w miarę gładką masę
boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni, jak już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż ładnie się przyrumieni
do garnka z puree ziemniaczanym dodajemy ugotowaną kapustę oraz boczek z cebulą, mieszamy wszystko dokładnie, doprawimy solą i pieprzem, no i gotowe.
Ważne aby ziemniaki, kapustę i cebulę z boczkiem przygotowywać równocześnie, wtedy całe danie wychodzi nam gorące.
Na Śląsku to danie obowiązkowo podaje się z kotletami mielonymi (czyli z kaminadlami ;-)
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 2 dni temuZgłoś do usunięcia
Pyszności moje <31 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 29 listopada 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz