Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli tradycyjne śląskie danie - ciąg dalszy powrotów do babcinych przepisów ;-)
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7280
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2732
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20259
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 595
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7280
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2732
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20259
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 595
Składniki
kapustę kiszoną płuczemy i odciskamy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem (tak aby zakrył kapustę) i gotujemy do miękkości (ok. 15-20 min), odcedzamy
ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i tłuczemy na w miarę gładką masę
boczek wytapiamy na rozgrzanej patelni, jak już się ładnie wysmaży dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż ładnie się przyrumieni
do garnka z puree ziemniaczanym dodajemy ugotowaną kapustę oraz boczek z cebulą, mieszamy wszystko dokładnie, doprawimy solą i pieprzem, no i gotowe. Ważne aby ziemniaki, kapustę i cebulę z boczkiem przygotowywać równocześnie, wtedy całe danie wychodzi nam gorące. Na Śląsku to danie obowiązkowo podaje się z kotletami mielonymi (czyli z kaminadlami ;-) Smacznego !!!