Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta propozycja ciasta francuskiego na obiad mogłaby bez przeszkód konkurować z popularną i powszechnie lubianą pizzą. Chrupiące ciasto, dużo warzywnych dodatków i oczywiście sos pomidorowy! To danie ma wiele zalet, w tym: możliwość niemal swobodnego doboru składników i szybkość przygotowania. Potrawa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1960
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2540
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 475
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52609
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 573
Pyszny i aksamitny sernik z korzennymi ciasteczkami i kremem Lotus, To wszyst...
Odsłon: 1960
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak...
Odsłon: 2540
Jestem pewna, że czegoś takiego nie próbowaliście. ;) Przysmak wigilijny to c...
Odsłon: 475
Nie wyobrażamy sobie świąt bez wyjątkowo aromatycznej i intensywnej w smaku g...
Odsłon: 52609
Idealne ciasto nie tylko na święta. Prosty i szybki piernik według przepisu m...
Odsłon: 573
Składniki
Na papierze do pieczenia rozwiń ciasto francuskie i ponakłuwaj je w widelcem. Pozostawiając po 1 cm odstępu z każdego brzegu, rozsmaruj równomiernie passatę pomidorową. Papryki pokrój na cienkie plasterki. Pomidorki pokrój w ósemki lub w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na cieście francuskim rozłóż najpierw pomidorki, potem plasterki papryki, a na koniec posyp serem mozzarella. Całość posyp równomiernie wszystkimi przyprawami.
Nożem obrysuj linię wokół prostokąta posmarowanego passatą, uważając, by nie przeciąć ciasta. W miseczce rozbełtaj żółtko. Pędzelkiem silikonowym posmaruj brzegi – w miejscach, w których nie ma dodatków i zostały przed chwilą odcięte. Widelcem dociśnij brzegi ciasta, tworząc wzór w paski, w podobny sposób jak dociska się brzegi pierogów widelcem. Na koniec skrop ciasto oliwą.
Piekarnik nagrzej na temperaturę 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez ok. 30-35 minut, a następnie studź je na kratce przez następne 10 minut. Ciasto francuskie na obiad udekoruj świeżymi listkami bazylii przed podaniem.