Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta propozycja ciasta francuskiego na obiad mogłaby bez przeszkód konkurować z popularną i powszechnie lubianą pizzą. Chrupiące ciasto, dużo warzywnych dodatków i oczywiście sos pomidorowy! To danie ma wiele zalet, w tym: możliwość niemal swobodnego doboru składników i szybkość przygotowania. Potrawa sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 75
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 43
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 35
Składniki
Na papierze do pieczenia rozwiń ciasto francuskie i ponakłuwaj je w widelcem. Pozostawiając po 1 cm odstępu z każdego brzegu, rozsmaruj równomiernie passatę pomidorową. Papryki pokrój na cienkie plasterki. Pomidorki pokrój w ósemki lub w plasterki. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Na cieście francuskim rozłóż najpierw pomidorki, potem plasterki papryki, a na koniec posyp serem mozzarella. Całość posyp równomiernie wszystkimi przyprawami.
Nożem obrysuj linię wokół prostokąta posmarowanego passatą, uważając, by nie przeciąć ciasta. W miseczce rozbełtaj żółtko. Pędzelkiem silikonowym posmaruj brzegi – w miejscach, w których nie ma dodatków i zostały przed chwilą odcięte. Widelcem dociśnij brzegi ciasta, tworząc wzór w paski, w podobny sposób jak dociska się brzegi pierogów widelcem. Na koniec skrop ciasto oliwą.
Piekarnik nagrzej na temperaturę 180 st. Celsjusza. Piecz danie przez ok. 30-35 minut, a następnie studź je na kratce przez następne 10 minut. Ciasto francuskie na obiad udekoruj świeżymi listkami bazylii przed podaniem.