Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Lolek to wyjątkowe połączenie miękkiego biszkoptu, a także wyjątkowego kremu z cytryną. Do tego orzeźwiający lukier pięknie ozdabia ciasto.
Tortownica o średnicy ok. 22-23 cm
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 591
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75484
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1618
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 591
Zupa ogonowa to jedno z klasycznych to dań kuchni polskiej, które z powodzeni...
Odsłon: 75484
Zdrowa, smaczna sałatka śniadaniowa.
Odsłon: 1618
Składniki
Odlej 1,5 szklanki mleka i zagotuj je z cukrem w małym garnku. Do pozostałego mleka dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Wlej mieszaninę do garnka, szybko mieszaj, aby zrobił się gęsty budyń. Odstaw do ostudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała ona wierzchu.
Miękką margarynę dodawaj stopniowo do budyniu. Cały czas miksuj, aby całość dobrze się połączyła. Na koniec wlej aromat migdałowy i zmiksuj krótko. Przykryj krem folią spożywczą i schłodź.
Cytryny sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z nich skórkę, wyciśnij sok. Połącz wszystko razem.
Białka oddziel od żółtek. Ubij je z solą na sztywną pianę, stopniowo dodając 2 łyżki cukru pudru.
W osobnej misce utrzyj masło z resztą cukru pudru na puszystą masę. Dodawaj po 1 żółtku, następnie stopniowo śmietanę, sok i skórkę z cytryn oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
Ciasto przełóż do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut aż wierzch się zrumieni, a boki będą odstawać od formy.
Studź przez 15 minut w formie, następnie przełóż na deskę i zostaw do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt podziel na trzy części. Każdą z nich przełóż przygotowanym kremem budyniowym.
Na koniec zrób lukier z podanych składników, dobrze je mieszając. Wylej na wierzch. Ciasto lolek przed podaniem schłodź w lodówce.