Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 749
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424899
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10680
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336956
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 749
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424899
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10680
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336956
Składniki
Do miseczki wsypujemy przesianą mąkę, sól i suche drożdże. Dokładnie mieszamy suche składniki i dodajemy ciepłe mleko oraz oliwę.
Jeżeli mamy zwykłe drożdże, to rozpuszczamy je w mleku.
Wyrabiamy ciasto nadgarstkiem tak długo, aż prawie przestanie się kleić. Nigdy nie wyrabiam do całkowitego nieklejenia się, ani nie posypuję wielką ilością mąki, bo wtedy ciasto jest delikatniejsze :) Więc dobrze, jak troszeczkę (ale nie bardzo) ciasto się klei.
Kiedy już wyrobimy i ciasto i nadgarstek, formujemy kulkę, kładziemy na talerz i szczelnie owijamy folią spożywczą. Możemy też owinąć samą ciastową kulkę.
Zostawiamy w lodówce na ok. godzinkę.
A w międzyczasie, bez podjadania :P szykujemy składniki na najlepszą pizzę pod słońcem^^ Szynka, boczek, ser, ser, ser i jeszcze więcej sera, pieczarki, ananasy....co tylko chcecie. Nie zapomnijcie o dodaniu tymianku i oregano, które tworzą ten specyficzny zapach i smak ;)
Pizzę pieczemy w 200stopniach, w dobrze nagrzanym piekarniku, przez 10-15 minut.