Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę, które wyrasta przez dobę w lodówce. Jak smakuje? Rewelacyjnie. Jest wyjątkowo puszyste i chrupiące.
Brokułowe kotlety z mięsem to doskonałe połączenie delikatności warzyw i arom...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4633
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 67
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 3185
Brokułowe kotlety z mięsem to doskonałe połączenie delikatności warzyw i arom...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4633
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 67
Składa się z kakaowego biszkoptu kremu adwokatowego , śmietanki i polewy adwo...
Odsłon: 3185
Składniki
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Przez dobę w lodówce ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość. Po wyrastaniu ciasto dzielimy na pół. Na stolnicy wysypanej kaszą manną formujemy placki z nieco wyższym rantem. Środek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy ulubione dodatki.
Pizzę pieczemy na kamieniu lub w formie do pizzy, na najwyższej temperaturze piekarnika. Pieczenie u mnie trwało 8 minut, bo ciasto było dość grube. Przy cienkiej pizzy czas z pewnością się skróci.