Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę, które wyrasta przez dobę w lodówce. Jak smakuje? Rewelacyjnie. Jest wyjątkowo puszyste i chrupiące.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 98
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21586
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 74
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 98
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Przez dobę w lodówce ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość. Po wyrastaniu ciasto dzielimy na pół. Na stolnicy wysypanej kaszą manną formujemy placki z nieco wyższym rantem. Środek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy ulubione dodatki.
Pizzę pieczemy na kamieniu lub w formie do pizzy, na najwyższej temperaturze piekarnika. Pieczenie u mnie trwało 8 minut, bo ciasto było dość grube. Przy cienkiej pizzy czas z pewnością się skróci.