Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę, które wyrasta przez dobę w lodówce. Jak smakuje? Rewelacyjnie. Jest wyjątkowo puszyste i chrupiące.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 489
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9667
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4468
Składniki
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Przez dobę w lodówce ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość. Po wyrastaniu ciasto dzielimy na pół. Na stolnicy wysypanej kaszą manną formujemy placki z nieco wyższym rantem. Środek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy ulubione dodatki.
Pizzę pieczemy na kamieniu lub w formie do pizzy, na najwyższej temperaturze piekarnika. Pieczenie u mnie trwało 8 minut, bo ciasto było dość grube. Przy cienkiej pizzy czas z pewnością się skróci.