Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na pizzę, które wyrasta przez dobę w lodówce. Jak smakuje? Rewelacyjnie. Jest wyjątkowo puszyste i chrupiące.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na dobę przed pieczeniem. Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. Ciasto wkładamy do pojemnika i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Przez dobę w lodówce ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość. Po wyrastaniu ciasto dzielimy na pół. Na stolnicy wysypanej kaszą manną formujemy placki z nieco wyższym rantem. Środek smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i układamy ulubione dodatki.
Pizzę pieczemy na kamieniu lub w formie do pizzy, na najwyższej temperaturze piekarnika. Pieczenie u mnie trwało 8 minut, bo ciasto było dość grube. Przy cienkiej pizzy czas z pewnością się skróci.