Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić dobre ciasto na pizzę? To proste! Wystarczy zadbać o dobre składniki i trzymać się proporcji zawartych w tym przepisie.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15857
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4803
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 543
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15857
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4803
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 543
Składniki
Do miski kruszymy świeże drożdże. Dodajemy łyżeczkę cukru. Wlewamy ciepłą wodę, dodajemy 4 czubate łyżki mąki. Składniki mieszamy. Miskę przykrywamy czystą, bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut.
Do drugiej miski przesiewamy pozostałą część mąki. Dodajemy sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zaczynamy zagniatać ciasto. W trakcie wyrabiania do ciasta dodajemy oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy przez około 20 minut. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60-80 minut.
Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski na kuchenny blat lub na stolnicę oprószoną mąką. Ciasto krótko wyrabiamy. Następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej części formujemy spód pizzy.