Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto z kolorowymi galaretkami zniknie szybko z talerzy małych i dużych łasuchów. Połączenie puszystego biszkoptu, masy śmietanowej i galaretek to przepis na idealny dodatek do niedzielnej kawy czy herbaty!
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 214
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 716
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 899
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 214
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 716
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 899
Składniki
Na początku przygotuj galaretki. Zagotuj wodę. Każdą z galaretek rozpuść w 250 ml wody, przelej do głębokiego talerza i odstaw do całkowitego stężenia.
Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza (opcja grzania góra/dół). Gdy będzie się on rozgrzewać, przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce sporych rozmiarów i ubij na sztywną pianę (użyj miksera). Następnie dodawaj małymi partiami cukier – po każdej porcji cukru mieszaj całość aż do rozpuszczenia się wszystkich kryształków.
Dodaj żółtka i porządnie połącz. Gdy uzyskasz jednolitą masę, wyłącz mikser – już nie będzie Ci potrzebny. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsyp do miski ze słodką masą jajeczną i delikatnie wymieszaj (najlepiej przy pomocy szpatułki czy łyżki lub ewentualnie rózgi).
Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po wyłączeniu grzania nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika. Po około 5 minutach lekko uchyl drzwiczki, po kwadransie otwórz nieco mocniej, by spokojnie wyrównać temperaturę wewnątrz piekarnika z temperaturą powietrza w kuchni. Gotowy biszkopt odstaw do całkowitego wystudzenia.
Gdy galaretki będą już gęste, a biszkopt zimny, przygotuj masę śmietanową. W tym celu żelatynę zalej 100 ml wrzątku i dokładnie rozmieszaj. Zagotuj śmietanę z cukrem. By zminimalizować ryzyko przypalenia, użyj rondelka z grubym dnem i podgrzewaj całość na średniej mocy palnika. Nie zapomnij ciągle mieszać. Do gotującej się śmietany dodaj powoli rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.
Stężone galaretki pokrój w kostkę. Biszkopt przekrój wzdłuż na pół. Jedną część ciasta zostaw w formie i przełóż na nią nieco zimnej masy śmietanowej (masa powinna już niemal gęstnąć, by nie wchłonęła się w biszkopt). Na masę wyłóż połowę kolorowych kostek galaretek i przykryj je masą śmietanową. Około ⅓ masy odłóż – wykorzystasz ją na wierzch ciasta.
Na masę śmietanową połóż drugą część biszkoptu. Na nim rozsmaruj pozostałą masę śmietanową i posyp pozostałą galaretką – dociśnij lekko kolorowe kostki, by przykleiły się do tężejącej masy.
Stężone galaretki, kroimy w kostkę, wsypujemy do formy i zalewamy zimną śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje.