Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z kaszy i warzyw przygotowałam, do którego mnóstwo ziół i przypraw dodałam. Całość w piekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam. Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania. Uwierzcie mi, że naprawdę bardzo łatwo je się przygotowuje, a efektu smakowego nikt, nie pożałuje.
Polecam.
Odsłon: 397
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1864
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1958
Polecam.
Odsłon: 397
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1864
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 603
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1958
Składniki
Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw. W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół. Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki. Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na niewielką kostkę. Rada: wielkość jest dowolna, ale im mniejsze kawałki, tym szybciej wszystko się ugotuje. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na al dente, połowa czasu niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy. W tym samym czasie przygotowujemy krem z warzyw i przypraw. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej, szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy bataty, paprykę i całość podgrzewamy 2-3 min, ciągle mieszając. Wlewamy 300 ml gorącej wody, dodajemy mieszankę z przypraw, przykrywamy pokrywą i dusimy, do czasu, aż warzywa będą miękkie. Całość dokładnie miksujemy (np. blenderem), do uzyskania gładkiej konsystencji. Przecieramy przez gęste sito, żeby uzyskać idealny krem, pozbywamy się liści laurowych i skórki z papryki.
Do przygotowanego kremu dodajemy kaszę (ugotowaną na al dente), śmietankę oraz posiekane świeże zioła, całość mieszamy, doprawiamy solą do smaku. Rada: do kremu nie dodawaliśmy soli, zastąpiły ją przyprawy i zioła, dopiero na samym końcu dodajemy dwie szczypty soli, wg własnego smaku. Całość ma być ostra, wyrazista, ale niezbyt słona. Tak przygotowaną kaszę przekładamy do formy wysmarowanej masłem i podsypanej bułka tartą. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy na dolną półkę, do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Pieczemy ok. 30 min, aż kasza wchłonie cały krem i będzie miękka.
Kiedy „ciasto” będzie upieczone, na wierzch układamy sera pokrojonego w plastry. Wkładamy z powrotem do gorącego piekarnika, zapiekamy kilka min, do momentu, aż ser zmięknie i zakryje całą powierzchnię (ok. 10 min). Rada: wierzch ciasta nakłuwamy wykałaczką, żeby sok z sera, który wytwarza się podczas topienia, mógł wchłonąć się w kaszę. Pesto: Podczas pieczenia (lub wcześniej) przygotowujemy pesto z rukoli. Orzeszki prażymy na suchej patelni, studzimy i miksujemy. Za pomocą blendera miksujemy rukolę, oliwki, orzeszki, kapary z dodatkiem oleju i orzeszków. Doprawiamy pieprzem, mieszamy z serem i dopiero na końcu dodajemy sól. Na wierzch ciasta równomiernie nakładamy pesto. Smacznego :)