Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto żyrafa to ciekawy pomysł na deser składający się z nadziewanych ptysiów ułożonych w wieżę i złączonych pysznym kremem budyniowym. Po przekrojeniu, naszym oczom ukaże się spektakularny wzór, przywodzący na myśl umaszczenie żyrafy. Deser wygląda spektakularnie, ale wbrew pozorom bardzo łatwo go zrobić. W wersji dla ambitnych, proponujemy samodzielne przygotowanie ptysiów. W szybszej wersji można skorzystać z gotowego produktu.
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 40
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 46
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2730
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 181
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 128
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 40
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 46
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2730
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 181
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 128
Składniki
Przygotuj krem kawowy. Zacznij ubijać śmietankę, dodając granulki kawy, wanilię i sól. Stopniowo dosypuj cukier puder i kontynuuj ubijanie aż do uzyskania sztywnych szczytów.
Przygotuj krem budyniowy. W małym rondelku połącz mleko, skrobię i mąkę. Wymieszaj, podgrzewając całość na średnim ogniu. Po zgęstnieniu, zdejmij garnek z ognia i ostudź budyń do temperatury pokojowej. W dużej misce utrzyj masło z cukrem pudrem i wanilią na puszystą masę. Stopniowo dodawaj po łyżce chłodnego już budyniu. Ucieraj cały czas do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie dodaj serek mascarpone i ubij do połączenia składników.
Przygotuj sos czekoladowy. W rondelku połącz śmietanę i masło. Podgrzewaj, aż mieszanina zacznie lekko bulgotać. Dodaj pokruszoną czekoladę i wanilię. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Zdejmij mieszaninę z ognia i ostudź.
Złóż ciasto. Ptysie przetnij na pół i wypełnij kremem kawowym za pomocą szprycy. W tortownicy na spodzie ułóż jedną warstwę przygotowanych wcześniej nadziewanych ptysiów. Nałóż na nie po kilka łyżek kremu budyniowego. Następnie połóż kolejną warstwę ptysiów, dokładnie wkładając je w utworzone doliny. Kontynuuj takie naprzemienne układanie, lekko dociskając ptysie, by krem budyniowy wypełnił wszystkie wolne przestrzenie.
Po skończeniu ptysiów, wierzch ciasta pokryj pozostałym kremem budyniowym. Wierzch polej chłodnym już, lekko tężejącym sosem czekoladowym. Ciasto żyrafa włóż do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Obręcz z tortownicy zdejmij tuż przed podaniem deseru.