Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycące danie jednogarnkowe, które przypadnie do gustu wielbicielom ciecierzycy i nie tylko.
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 79
Ulubiony dodatek do obiadu każdego małego i dużego łasucha .
Odsłon: 79
Składniki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odsączamy ją i płuczemy pod bieżącą wodą. Rosół doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę i gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż będzie półmiękka. Do tak przygotowanej ciecierzycy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Mięso mielone zagniatamy z pozostałymi składnikami, formujemy niewielkie kulki i panierujemy je w mące. Gotowe wrzucamy do ciecierzycy i gotujemy razem ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę oraz pokrojoną w paski paprykę. Ponownie gotujemy, aż papryka będzie półmiękka. Całość doprawiamy do smaku bazylią i chili.