Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 378
Dodano: 26.02.2021
Odsłon: 515
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, sól oraz oliwę oraz kakao. Wszystko dobrze zmiksuj na gładką masę (bez grudek).
Możesz użyć thermomixa.
Ciasto niech poodpoczywa przez 30 minut.
Następnie bardzo dobrze rozgrzej patelnię. Przed pierwszym naleśnikiem możesz nalać na patelnię kroplę oliwy, ale jak masz dobrą patelnię to jest to zbędne.
Przewrócić naleśnika na drugą stronę wtedy kiedy jego spód będzie zrumieniony i łatwo będzie dał się odkleić od patelni.
Dobrze jest używać patelni z cienkim dnem lub specjalnej do naleśników.
Równie dobrze możesz przygotować ciasto z tego przepisu:
https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-nalesniki,186816,bake-cook.html
i z połowy zrobić naleśniki ciemne poprzez dodanie kakao.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

kucharka-amatorka 27 lutegoZgłoś do usunięcia
Kakaowe naleśniczki? Dla mnie tylko na słodko!1 Kto głosował? | Odpowiedz