Do góry

Dania główne Przepis na:

Ciemne naleśniki kakaowe

Ciemne naleśniki kakaowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 378

Dodano:

Odsłon: 515

Fajna odmiana tradycyjnych naleśników, która zaskoczy Twoich bliskich. Jeśli masz thermomix to poradzisz sobie z przygotowaniem ciasta w 5 minut.

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g mleka
  • 200 g wody gazowanej lub mineralizowanej
  • 250 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy (do ciasta)
  • 2 - 3ł łyżki ciemnego kakao
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciemne naleśniki kakaowe

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka, mleko, wodę, sól oraz oliwę oraz kakao. Wszystko dobrze zmiksuj na gładką masę (bez grudek).

    Możesz użyć thermomixa.

  2. Ciasto niech poodpoczywa przez 30 minut.

  3. Następnie bardzo dobrze rozgrzej patelnię. Przed pierwszym naleśnikiem możesz nalać na patelnię kroplę oliwy, ale jak masz dobrą patelnię to jest to zbędne.

    Przewrócić naleśnika na drugą stronę wtedy kiedy jego spód będzie zrumieniony i łatwo będzie dał się odkleić od patelni.

    Dobrze jest używać patelni z cienkim dnem lub specjalnej do naleśników.

  4. Równie dobrze możesz przygotować ciasto z tego przepisu:

    https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-nalesniki,186816,bake-cook.html

    i z połowy zrobić naleśniki ciemne poprzez dodanie kakao.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 27 lutego Kakaowe naleśniczki? Dla mnie tylko na słodko!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń