Do góry

Dania główne Przepis na:

Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 932 Ocena: 17575

Dodano:

Odsłon: 1041

Jagnięcina - pyszne mięso.

Składniki

  • 2 kawałki combra jagnięcego ok. 0,5 kg
  • kilka ziemniaków
  • woda, szczypta pieprzu, sól
  • Marynata : 2 łyżki miodu
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta suszonego kopru
  • szczypta kminku
  • ew. 2 łyżki wody
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Comber jagnięcy bez kości, pieczony

Przygotowanie

  1. Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem. Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc )

    Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C
    Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu ( w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretke ). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory.
    Włożyłem do brytfanny. Wlałem do niej marynatę, Włożyłem ziemniaki. Wstawiłem do piekarnika na 30 minut. Podlałem wodą. Piekłem do miękkości. Czas pieczenia zależny od wielkości combra ( ok. 1/5 godziny ).
    Kiedy mięso było już bardzo miękkie, wyciągnąłem brytfannę z piekarnika i odstawiłem je na 10-15 minut przed krojeniem. Przed podaniem delikatnie posoliłem. Udekorowałem gałązką tymianku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń