Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso wcale nie jest tłuste. Koniecznie wypróbujcie tę metodę. Naprawdę warto! ;)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119080
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8851
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3204
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2884
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119080
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8851
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3204
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2884
Składniki
Nogi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Zalewamy je tłuszczem, który wytopił się ze smażenia. Następnie uzupełniamy olejem tak aby olej przykrył w całości nóżki (tak jak na zdjęciu). Dodajemy przecięte na połówki ząbki czosnku, zioła, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 120°C przez co najmniej 3 godziny. Mięso ma być miękkie i odchodzić od kości. Smacznego ;)