Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Konfitowanie to metoda długiego i wolnego gotowanie/pieczenia mięsa w tłuszczu w niskiej temperaturze. Jest to stary sposób, pochodzący z kuchni francuskiej na konserwowanie mięsa. Wbrew pozorom pomimo gotowania w dużej ilości tłuszczu mięso wcale nie jest tłuste. Koniecznie wypróbujcie tę metodę. Naprawdę warto! ;)
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2067
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 76
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 175
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 166
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2067
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 76
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 175
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 166
Składniki
Nogi z kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy solą. Porządnie rozgrzewamy patelnię, układamy na niej nogi kaczki skórą w dół i smażymy je kilka minut do zezłocenia. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żarodpornym naczyniu, tak aby leżały koło siebie i tworzyły jedną warstwę. Zalewamy je tłuszczem, który wytopił się ze smażenia. Następnie uzupełniamy olejem tak aby olej przykrył w całości nóżki (tak jak na zdjęciu). Dodajemy przecięte na połówki ząbki czosnku, zioła, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 120°C przez co najmniej 3 godziny. Mięso ma być miękkie i odchodzić od kości. Smacznego ;)