Do góry

Dania główne Przepis na:

Coq au vin

Coq au vin

Autor:

Przepisów i artykułów: 680 Ocena: 14046

Dodano:

Odsłon: 386

Czyli kurczak w winie- wyborne danie!

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Coq au vin

Przygotowanie

  1. Perlicę pokroiłam na osiem części z mięsem. Na udziki i udka, oraz każda pierś z kością przekrojona w poprzek, dwie części ze skrzydełkiem. Plecki też pokroiłam- one nadadzą wywarowi smaku.

  2. Rąbankę posypałam solą i pieprzem a każdy kawałek obtoczyłam w mące.

  3. Na patelni lekko wytopiłam boczek pokrojony w słupki.Dodałam oliwę i zrumieniłam ptaka. Dodałam na pół przekrojone cebulki. i zgniecione ząbki czosnku. Zawartość patelni przełożyłam do rondla i zalałam winem. Dodałam zioła prowansalskie i sól do smaku.

  4. Na patelni podsmażyłam z grubsza pokrojone pieczarki. Dodałam je na 15 minut przed końcem gotowania- w sumie 1 h.
    Gdy mięso odchodziło od kości, dodałam jeszcze koncentrat. A po wyłączeniu ognia dodałam jeszcze od siebie natkę pietruszki.

  5. Sos właściwie sam się zrobi, nie zagęszczałam go, ale można.
    Najlepiej ta potrawa smakuje z ziemniakami lub grzankami.

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 24 września Daje od razu kciuka do góry, bo to juz klasyka i jaka smaczna. Jedna z najpopularniejszych form przyrzadzania kurczaka. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 20 września Bardzo smakowicie brzmi i wygląda, dodaję do ulubionych :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 września Ja już dziś nic nie powiem. Mozę tylko tyle, że "niedobra" jesteś z tymi przepisami ;)

Dobrze, że Młodzież już wyjechała na studia i jakieś tam przygotowania, bo pewnie byśmy już dziś robili ;p
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń