Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna, angielska zapiekanka miesna.
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1684
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7386
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2887
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1684
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7386
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2887
Składniki
Na rozgrzanej oliwie podsmazyc mieso. Dodac posiekana cebule, czosnek i starte na tarce marchewki. Dusic kilka minut.
Dodac sos Worcestershire lub czerwone wino, koncentrat pomidorowy, tymianek oraz bulion. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dusic pod przykryciem 20 minut.
Ugotowac ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzic. Dodac maslo, mleko, galke muszkatulowa oraz pieprz do smaku i zrobic puree. Mozna dodac troche startego na tarce parmezanu.
Mieso przelozyc do zaroodpornego naczynia, na wierzch wylozyc pure ziemniaczane, wyrownac i wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok. 15 minut, az na ziemniakach zrobi sie rumiana skorupka.