Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cottage pie to danie kuchni angielskiej, które świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni. Zapiekanka mięsno-warzywna z ziemniaczanym puree - prosta, pyszna i bardzo konkretna.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10175
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9233
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6586
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10175
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9233
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6586
Składniki
Cebulę, marchew i seler naciowy kroimy w kostkę. Na oleju smażymy cebulę, aż się zeszkli, potem dodajemy pozostałe warzywa. Po chwili dodajemy mięso i razem smażymy około 5 minut. Dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy, sos worcestershire i przyprawy. Dusimy pod przykryciem 15-20 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż płyn wyparuje. Farsz przekładamy do form do zapiekania - można zrobić jedną dużą zapiekankę, lub kilka mniejszych. Ja robiłam w 4 mniejszych kokilkach. Puree. Ziemniaki (ewentualnie z pasternakiem lub pietruszką) kroimy i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Odcedzamy. Mleko podgrzewamy z masłem, aż się rozpuści. Odcedzone ziemniaki zalewamy mlekiem z masłem i zostawiamy na minutę, a po tym czasie ugniatamy tłuczkiem na gładkie puree. Puree układamy na mięsie w kokilkach, wyrównujemy i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w 180 stopniach przez 25 minut. Podajemy od razu.