Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Crespelle różnią się od naszych tradycyjnych naleśników - przede wszystkim są cienkie, miękkie i chrupiące, a ciasto ma rzadką konsystencję. Nadzienie natomiast to typowe włoskie połączenie - dwa rodzaje sera ze szpinakiem pod kołderką z beszamelu. Mniam!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 344
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1958
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3920
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3788
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 539
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 344
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1958
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3920
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3788
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 539
Składniki
Przygotowanie naleśników: W misce łączymy mleko, mąkę, jajka i sól. Po wymieszaniu odstawiamy na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Na niskej patelni do naleśników rozpuszczamy masło. Na rozgrzaną patelnię wlewamy jedną chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Naleśniki mają być cienkie. Smażymy po obu stronach.
Przygotowanie farszu: Szpinak płuczemy. Wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy kilka minut - ma być miękki ale nie rozgotowany. Odcedzamy. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go na drobne kawałki.
Do miski wkładamy ricottę, dodajemy posiekany szpinak, cienko starty parmezan (zostawiamy garść do posypania naleśników), jajka oraz gałkę muszkatołową. Doprawiamy pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie sosu beszamelowego: W rondelku podgrzewamy mleko. W międzyczasie na patelni topimy masło. Kiedy będzie całkowicie rozpuszczone dosypujemy mąkę i całość energicznie mieszamy przez ok 2 minuty. Gdy masa się zarumienie dodajemy ją do gotującego się mleka i przez cały czas mieszamy trzepaczką, żeby uniknąć utowrzenia się grudek. Dodajemy gałkę muszkatołową i sól. Mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Składanie crespelle: Naleśniki smarujemy sosem beszamelowym, na niego nakładamy farsz. Delikatnie zwijamy w rulon i kroimy na 3 kawałki. Układamy naleśniki na wysmarowanej masłem blaszcze.
Polewamy pozostałym sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 200 C.