Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealna propozycja na zakończenie lata – to cukinia faszerowana mięsem mielonym z czerwoną papryką, kukurydzą, cebulą oraz czosnkiem, a następnie zapiekana z serem żółtym, może być prostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Z cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Cebulę siekamy a czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość delikatnie rumienimy, następnie dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec smażenia dodajemy keczup, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 15 minut. W trakcie zapiekania się cukinii na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser, po kwadransie cukinie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 15 minut.