Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2368

Dodano:

Odsłon: 7223

Idealna propozycja na zakończenie lata – to cukinia faszerowana mięsem mielonym z czerwoną papryką, kukurydzą, cebulą oraz czosnkiem, a następnie zapiekana z serem żółtym, może być prostym, smacznym i sycącym daniem obiadowym lub gorącą kolacją.

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 4 łyżki keczupu
  • 20 dag żółtego sera
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana

Przygotowanie

  1. Z cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Cebulę siekamy a czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę.
    Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość delikatnie rumienimy, następnie dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Do mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, wszystkie składniki mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.

  2. Mięsną masę doprawiamy solą, sporą ilością czarnego pieprzu oraz suszoną bazylią. Pod koniec smażenia dodajemy keczup, wszystko mieszamy i odstawiamy z ognia.
    Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu delikatnie oprószamy solą i nadziewamy przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 15 minut. W trakcie zapiekania się cukinii na tarce o dużych oczkach ścieramy żółty ser, po kwadransie cukinie posypujemy startym serem i pieczemy kolejne 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń