Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37358
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Cukinie przekrawamy na pół i wydrążany środki tak żeby pozostawione ścianki miały ok pół cm grubości. Tak wydrążone cukinie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej na papier do pieczenia). Pieczemy od 15-20 minut żeby cukinie zmiękły.
Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Gotowe mięso przekładamy do jakiegoś pojemnika (duża salaterka lub plastikowy pojemnik) i odstawiamy na bok.
Wydrążony miąższ z cukiń szatkujemy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek drobno posiekany i całość podsmażany parę minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnie dodajemy pomidory z puszki i całość dobrze mieszamy. Bierzemy wcześniej usmażone mięso i zlewamy tłuszcz który się zebrał na dnie salaterki a mięso dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy. Czekamy aż nadmiar wody odparuje, farsz powinien być gesty. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
Wysuwamy blachę z piekarnika z połówkami cukini i każdą z nich wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy plasterki dobrze odsączonej mozzarelli. Pieczemy nasze cukienie jeszcze ok 15 minut do rozpuszczenia sera.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella najlepiej smakuje na ciepło ale można ją jeść też na zimno.
SMACZNEGO