Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella

Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1506

Dodano:

Odsłon: 24535

Pyszne danie. Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinie przekrawamy na pół i wydrążany środki tak żeby pozostawione ścianki miały ok pół cm grubości. Tak wydrążone cukinie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (najlepiej na papier do pieczenia). Pieczemy od 15-20 minut żeby cukinie zmiękły.

  2. Na mocno rozgrzanej patelni podsmażamy mięso mielone. Gotowe mięso przekładamy do jakiegoś pojemnika (duża salaterka lub plastikowy pojemnik) i odstawiamy na bok.

  3. Wydrążony miąższ z cukiń szatkujemy i podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek drobno posiekany i całość podsmażany parę minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Na patelnie dodajemy pomidory z puszki i całość dobrze mieszamy. Bierzemy wcześniej usmażone mięso i zlewamy tłuszcz który się zebrał na dnie salaterki a mięso dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy. Czekamy aż nadmiar wody odparuje, farsz powinien być gesty. Doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

  4. Wysuwamy blachę z piekarnika z połówkami cukini i każdą z nich wypełniamy farszem. Na wierzch kładziemy plasterki dobrze odsączonej mozzarelli. Pieczemy nasze cukienie jeszcze ok 15 minut do rozpuszczenia sera.

  5. Cukinia faszerowana mięsem mielonym wołowym z pomidorami, czosnkiem i serem mozzarella najlepiej smakuje na ciepło ale można ją jeść też na zimno.

  6. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 05 czerwca 2016 Warto wydrążoną cukinię posolić i odstawić " na chwilę" aby zebrała się woda - wysuszyć ręcznikiem kuchennym i delikatnie posmarować oliwą lub olejem - musnąć.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń