Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Cukinia jak schabowy
  • Dania główne
  • Przepis na

Cukinia jak schabowy

28.05.2025 Odsłon: 32001
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Choć schabowy jest tylko jeden i trudno zastąpić to mięsne danie czymś innym, warto próbować różnych smaków. Mamy zatem świetną propozycję dla wegetarian oraz wszystkich, którzy poszukują przepisów na danie główne – lekkie, szybkie i sezonowe. Cukinia jak schabowy ma chrupiącą panierkę i soczyste wnętrze. Apetycznie też wygląda na talerzu. Danie to możesz przygotować jako samodzielny posiłek albo dodatek do sałatek, ziemniaków czy rozmaitych sosów. Podawaj od razu po usmażeniu, czyli na ciepło. 

Przepis na cukinię jak schabowy – chrupiącą i pyszną 

Cukinia w wersji smażonej zaskakuje swoim prostym wykonaniem i małą liczbą składników. Wystarczy, że wybierzesz warzywo z lokalnego targu albo od sprawdzonego dostawcy, a do tego użyjesz produktów spożywczych, które pewnie masz już w domowych zapasach. Czego potrzebujesz do zrobienia schabowych z cukinii? Jednego jajka, bułki tartej do panierowania, odrobiny mąki, soli i pieprzu. Do tego oczywiście musisz mieć tłuszcz do smażenia. Najlepiej, jeśli będzie to olej rzepakowy, ale dobrze sprawdzi się również masło klarowane.  

Cukinia jak schabowy, czyli w chrupiącej panierce, jest prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad (nawet dla niejadków lub wybrednych!) lub szybką przekąskę na ciepło. Możesz zaserwować ją z lekką sałatką lub z sosem sojowym z cebulką dymką i białym sezamem. Jeśli chcesz przygotować coś ciekawego z tego warzywa, to proponujemy też przepis na cukinię smażoną w panierce z serem. Stanie się idealną alternatywą dla klasycznych frytek albo panierowanych kotletów.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić cukinię jak schabowego? 

Aby cukinia jak schabowy wyszła naprawdę smaczna i dobrze trzymała się panierki, warto przestrzegać kilku prostych zasad. Najważniejsze jest pokrojenie warzywa w odpowiednie plastry (nie obierając go) – najlepiej o grubości około 2 cm. Zbyt cienkie szybko się rozpadną i nie będą miały tej samej przyjemnej struktury po usmażeniu. Po pokrojeniu plastry należy lekko posolić i odstawić na kilka minut. Nie musisz używać większej ilości ziół. Sól i pieprz zdecydowanie wystarczą. 

Po odczekaniu warto delikatnie osuszyć plastry papierowym ręcznikiem – to ważne, aby mąka dobrze przylegała i utworzyła podstawę dla panierki. Jeśli pominiesz ten krok, jajko może się źle trzymać, a panierka odpadać w trakcie smażenia. Warto też dobrze roztrzepać jajko. Do rozkłóconego na półmisku jajka, możesz dodać odrobinę mleka (dla delikatności) lub łyżeczkę musztardy (dla bardziej pełnego i aromatycznego smaku). 

Następnym krokiem jest panierowanie schabowych z cukinii. Zachowaj odpowiednią kolejność – najpierw mąka, później jajko, a na sam koniec panierka z bułki tartej. Cukinię smaż na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym, najlepiej po kilka minut z każdej strony aż do uzyskania złotobrązowej, apetycznej skórki. Jeśli usmażysz ją na maśle, będzie miała jeszcze głębszy smak. Po usmażeniu warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.  

Tak przygotowane plastry schabowych z cukinii są gotowe do podania – najlepiej smakują na ciepło, ale i na zimno świetnie sprawdzą się jako warzywna przekąska. 

Jak przygotować panierkę do smażonej cukinii? 

Panierka do smażonej cukinii jak schabowego odgrywa kluczową rolę. To ona odpowiada za chrupiącą skórkę i apetyczny wygląd potrawy. W podstawowym przepisie wykorzystuje się bułkę tartą, bo dobrze przywiera do warzyw, a podczas smażenia robi się złotobrązowa. Do tego jest łatwo dostępna i niedroga.  

Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiącą, lekką strukturę, wypróbuj panierkę panko – to japońska wersja bułki tartej, grubo mielona i wyjątkowo chrupiąca po usmażeniu. Panko nie wchłania tyle tłuszczu co klasyczna bułka, więc smażone plastry cukinii będą mniej tłuste i przyjemnie lekkie. Inne alternatywy to np. płatki kukurydziane rozgniecione na drobne kawałki albo mielone orzechy, np. włoskie lub laskowe.  

Dobrym pomysłem jest również wymieszanie bułki tartej z parmezanem w proporcji 1:1. Dzięki temu cukinia smażona jak schabowy będzie miała bardziej wyrazisty smak, ale wciąż pozostanie chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku. 

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2538

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 773

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 3050

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 102020

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1125

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6404

do 30 min 30 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Mini serniczki z borówkami na ciepło

Ciasta Mini serniczki z borówkami na ciepło

Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...

  • Impreza
  • Amerykańska
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 2538

do 60 min 60 min
5
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Pielmieni z indykiem

Dania główne Pielmieni z indykiem

Polecam do rosołu. Pycha.

  • Impreza
  • Polska
  • Ukraińska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Pierogi
  • Dla zdrowia

Odsłon: 773

> 60 min >60 min
21
wałek
wałek
Dania główne

Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Dania główne Pielmieni – małe pierożki z mięsem

Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...

  • Polska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 3050

do 60 min 60 min
9
iwona2305
iwona2305
Śniadania

Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Śniadania Placuszki bananowe z serka wiejskiego

Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...

  • Wielkanoc
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Halloween
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Banany
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jajka

Odsłon: 102020

do 15 min 15 min
124
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Malinianki

Ciasta Malinianki

Puszyste i delikatne bułeczki nadziewane malinami.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Orzechy

Odsłon: 1125

do 30 min 30 min
3
Przepisy Eweliny
Przepisy Eweliny
Ciasta

Ciasto z malinami

Ciasta Ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 6404

do 30 min 30 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Cukinia jak schabowy
Autor:
smaker
do 15 min
1-2 osoby

Składniki

  • 1 cukinia
  • 1 jajko
  • panierka panko lub bułka tarta
  • mąka
  • sól
  • pieprz
Dodatkowo
  • Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1

Cukinię umyj i osusz. Pokrój w plastry o grubości 2 cm, każdy z nich posól, odłóż na talerz i pozostaw na 7 minut.

2

W misce roztrzep jajko. Na osobne talerze wysyp panierkę panko i mąkę.

3

Po upływie czasu krążki cukinii osusz delikatnie ręcznikiem. Następnie obtaczaj w mące, później w jajku i na samym końcu w panierce.

4

Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki