Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia nadziewana ryżem i rodzynkami z dodatkiem orzeszków piniowych i cynamonu
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1177
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 426
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3348
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 897
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1177
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 426
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3348
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 897
Składniki
Ugotować ryż al dente (trochę krócej niż w instrukcji na opakowaniu). Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki i lekko posolić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę. Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać.
Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła. Blachę do pieczenia posmarować oliwą- położyć cukinie i nadziać ryżem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną. 10 minut przed końcem zdjąć folię. Podawać z sosem jogurtowym.