Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia nadziewana ryżem i rodzynkami z dodatkiem orzeszków piniowych i cynamonu
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7572
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2596
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71002
Kurczak w sosie serowo śmietankowym to fajna i prosta propozycja na obiad dl...
Odsłon: 7572
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 2596
Kultowe słodkie przekąski od dawna są inspiracją do wypieków i deserów bez pi...
Odsłon: 71002
Składniki
Ugotować ryż al dente (trochę krócej niż w instrukcji na opakowaniu). Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć środki i lekko posolić. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę aż się zeszkli, dodać czosnek i smażyć jeszcze trochę. Dodać ryż, rodzynki, orzeszki piniowe, sok z cytryny i przyprawy, wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać posiekana natkę pietruszki i wymieszać.
Cukinię wytrzeć ręcznikiem papierowym, żeby zebrać wodę, która się wytrąciła. Blachę do pieczenia posmarować oliwą- położyć cukinie i nadziać ryżem. Przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika na ok 30-35 minut i piec aż cukinie zmiękną. 10 minut przed końcem zdjąć folię. Podawać z sosem jogurtowym.