Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia z farszem mięsno-warzywnym

Cukinia z farszem mięsno-warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 606 Ocena: 4796

Dodano:

Odsłon: 193

Cukinia faszerowana - ile przepisów tyle pomysłów na farsz:) Dziś proponuję cukinię z mięsem mielonym i warzywami "ala leczo". Fajny pomysł na obiad lub kolację:)

Składniki

  • cukinia 4 szt
  • mięso mielone 50 dag
  • cebula 1 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • pieczarki 10 szt
  • pomidory 3 szt duże
  • papryka czerwona 1 szt duża
  • cukinia 1 szt mała /do farszu/
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • chili do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia z farszem mięsno-warzywnym

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim drobno posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem,papryką i chili. Mięso zsuwamy na bok i na wolną część patelni wrzucamy pokrojone pieczarki,cukinię /1 szt mała/ i paprykę, oprószamy solą i dusimy do miękkości. Na koniec mieszamy mięso mielone z warzywami, dodajemy drobno pokrojone pomidory /obrane ze skórki/, całość doprawiamy do smaku /raczej na pikantnie:)/ i dusimy jeszcze ok 5 min.
    Cukinie /4 szt/ przekrawamy wzdłuż na pół, łyżką usuwamy miąższ i napełniamy przygotowanym farszem mięsno-warzywnym.Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń