Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i żółtym serem to pyszne, słoneczne danie z letnimi składnikami. Jest idealne podczas upalnych dni, kiedy potrzebujesz orzeźwienia i lekkostrawnego posiłku zaspokajającego głód. Taka propozycja będzie idealna dla całej rodziny, szczególnie jeśli uwielbiacie wszelkiego rodzaju zapiekanki z cukinii.
Cukinia jest bardzo niskokalorycznym produktem, który jest polecany osobom na diecie redukcyjnej, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy. Dostarcza też wielu witamin, takich jak witaminy z grupy B wpływające pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, w szczególności układów nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wzbogacając danie mięsem mielonym z kurczaka, dostarczasz ciału niezbędnej ilości białka budującego mięśnie. Szukając zdrowszych alternatyw dla sera żółtego, możesz użyć wersji niskotłuszczowej lub zamienić go lżejszy i wysokobiałkowy typ mozzarella.
Warzywo to zawiera bardzo dużo wody, która w trakcie pieczenia będzie ją oddawać do farszu. Może to sprawić, że mięso mielone będzie mocno nawodnione, a przez to będzie miało nieprzyjemną konsystencję i udusi się w płynie, zamiast upiec. Dlatego po rozkrojeniu cukinii i wybraniu pestek, możesz łódeczki delikatnie posypać solą i odstawić na 15 minut, po których wylej płyn i osusz wnętrze papierowymi ręcznikami. Innym rozwiązaniem jest wstępne podpieczenie warzywa przez ok. 10 minut, przed nałożeniem farszu do środka. Najprostsze jest jednak zwyczajne dołożenie bułki tartej do nadzienia mięsnego, która zwiąże nadmiar wody.
Najlepszym wyborem jest zazwyczaj mięso mielone wieprzowo-wołowe w proporcji około 1:1. Taka mieszanka zawiera odpowiednią ilość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i zapobiegnie przesuszeniu farszu. Zdrowszą alternatywą jest cukinia faszerowana kurczakiem, który dostarcza więcej białka, ale sam z siebie jest bardzo suchy i możliwe, że trzeba go będzie rozluźnić na przykład łyżką oliwy z oliwek. Nie zapominaj też o dobrym doprawieniu - sprawdzi się tu nie tylko sól i pieprz, ale także zioła prowansalskie, czosnek czy papryka słodka w proszku. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać szczyptę cayenne czy ostrej papryki.
Zazwyczaj zaleca się usmażyć mięso mielone przed napełnieniem nim cukinii. Ma to na celu wydobycie nadmiaru wody z farszu, co zapobieganie późniejszemu rozwodnieniu. Nie jest to jednak niezbędne, ale należy pamiętać o odpowiednio długim czasie pieczenia oraz pozwoleniu na w miarę swobodne odparowanie płynu. Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie cukinii na kratce i bardzo lekkie ponacinanie ich od spodu, dzięki czemu nadmiar soków będzie wyciekał do podstawionego naczynia.
Moment dodania sera zależy w dużej mierze od jego rodzaju. Zwykły żółty typu gouda najlepiej dodać na 10-15 minut przed końcem pieczenia. Mozzarellę czy parmezan możesz dodać znacznie wcześniej. Przygotowane cukinie faszerowane mielonym mięsem wieprzowym czy drobiowym możesz przykryć folią aluminiową, jeśli danie zaczyna się zbyt szybko przyrumieniać, a mięso nie jest jeszcze całkowicie gotowe. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę z sera, na ostatnie 3 minuty włącz funkcję przyrumieniania.
Farsz możesz urozmaicać wieloma innymi dodatkami, szczególnie warzywnymi. Świetnie sprawdzi się tu podsmażona delikatnie cebula czy pomidory pokrojone w kostkę lub plasterki. Jeśli w lodówce zalega ci papryka, też możesz ją drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Nada przyjemnej chrupkości i lekkiej słodyczy.
Cukinia faszerowana kurczakiem to pyszna propozycja na letni obiad, który zaskoczy wszystkich domowników. To idealne połączenie smaków warzyw, mięsa mielonego i aromatycznych przypraw, które ożywi każde spotkanie, czy to codzienne przy stole, czy też podczas ważniejszych uroczystości rodzinnych.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 90
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 609
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5683
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 90
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 609
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5683
Składniki
Przyrządzanie dania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie osusz je i przetnij wzdłuż na pół. Wydrąż środek, zostawiając odrobinę miąższu przy skórce.
Weź głęboką miskę. Włóż do niej mięso mielone. Poszatkuj drobno cebulę, pokrój paprykę w drobną kostkę i dorzuć oba składniki do mięsa. Przeciśnij czosnek przez praskę i również umieść w misce. Dorzuć jeszcze zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw farsz solą i pieprzem (według uznania). Na dużych oczkach zetrzyj 200 gramów sera żółtego i także dołóż do miski. Teraz wymieszaj całość dokładnie (najlepiej dłonią) - tak, aby składniki przemieszały się ze sobą.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wydrążone cukinie połóż na posmarowanej olejem lub oliwą blaszce z piekarnika. Do cukinii nałóż farsz (najłatwiej łyżką). Na mięso połóż pokrojone w półplastry pomidory i posyp 100 gramami startego na dużych oczkach żółtego sera.
Do odpowiednio rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z faszerowanymi warzywami. Piecz przez ok. 45-50 minut. Cukinie zapiekane z mięsem mielonym i serem już gotowe.