Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem
  • Dania główne
  • Przepis na

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem

15.07.2025 Odsłon: 67657
5.0 (116 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
1-2 osoby
1-2 os.
smaker
smaker

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i żółtym serem to pyszne, słoneczne danie z letnimi składnikami. Jest idealne podczas upalnych dni, kiedy potrzebujesz orzeźwienia i lekkostrawnego posiłku zaspokajającego głód. Taka propozycja będzie idealna dla całej rodziny, szczególnie jeśli uwielbiacie wszelkiego rodzaju zapiekanki z cukinii. 

Cukinia - skarbnica witamin i składników odżywczych 

Cukinia jest bardzo niskokalorycznym produktem, który jest polecany osobom na diecie redukcyjnej, które chcą zrzucić nadmiarowe kilogramy. Dostarcza też wielu witamin, takich jak witaminy z grupy B wpływające pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu, w szczególności układów nerwowego i sercowo-naczyniowego. Wzbogacając danie mięsem mielonym z kurczaka, dostarczasz ciału niezbędnej ilości białka budującego mięśnie. Szukając zdrowszych alternatyw dla sera żółtego, możesz użyć wersji niskotłuszczowej lub zamienić go lżejszy i wysokobiałkowy typ mozzarella. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Cukinia faszerowana - jak uniknąć nadmiaru wody? 

Warzywo to zawiera bardzo dużo wody, która w trakcie pieczenia będzie ją oddawać do farszu. Może to sprawić, że mięso mielone będzie mocno nawodnione, a przez to będzie miało nieprzyjemną konsystencję i udusi się w płynie, zamiast upiec. Dlatego po rozkrojeniu cukinii i wybraniu pestek, możesz łódeczki delikatnie posypać solą i odstawić na 15 minut, po których wylej płyn i osusz wnętrze papierowymi ręcznikami. Innym rozwiązaniem jest wstępne podpieczenie warzywa przez ok. 10 minut, przed nałożeniem farszu do środka. Najprostsze jest jednak zwyczajne dołożenie bułki tartej do nadzienia mięsnego, która zwiąże nadmiar wody. 

Cukinia faszerowana kurczakiem czy wieprzowiną - co wybrać? 

Najlepszym wyborem jest zazwyczaj mięso mielone wieprzowo-wołowe w proporcji około 1:1. Taka mieszanka zawiera odpowiednią ilość tłuszczu, który jest nośnikiem smaku i zapobiegnie przesuszeniu farszu. Zdrowszą alternatywą jest cukinia faszerowana kurczakiem, który dostarcza więcej białka, ale sam z siebie jest bardzo suchy i możliwe, że trzeba go będzie rozluźnić na przykład łyżką oliwy z oliwek. Nie zapominaj też o dobrym doprawieniu - sprawdzi się tu nie tylko sól i pieprz, ale także zioła prowansalskie, czosnek czy papryka słodka w proszku. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogą dodać szczyptę cayenne czy ostrej papryki. 

Smażyć mięso czy nie smażyć? 

Zazwyczaj zaleca się usmażyć mięso mielone przed napełnieniem nim cukinii. Ma to na celu wydobycie nadmiaru wody z farszu, co zapobieganie późniejszemu rozwodnieniu. Nie jest to jednak niezbędne, ale należy pamiętać o odpowiednio długim czasie pieczenia oraz pozwoleniu na w miarę swobodne odparowanie płynu. Dobrym rozwiązaniem jest pieczenie cukinii na kratce i bardzo lekkie ponacinanie ich od spodu, dzięki czemu nadmiar soków będzie wyciekał do podstawionego naczynia. 

Kiedy najlepiej dodać ser żółty? 

Moment dodania sera zależy w dużej mierze od jego rodzaju. Zwykły żółty typu gouda najlepiej dodać na 10-15 minut przed końcem pieczenia. Mozzarellę czy parmezan możesz dodać znacznie wcześniej. Przygotowane cukinie faszerowane mielonym mięsem wieprzowym czy drobiowym możesz przykryć folią aluminiową, jeśli danie zaczyna się zbyt szybko przyrumieniać, a mięso nie jest jeszcze całkowicie gotowe. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę z sera, na ostatnie 3 minuty włącz funkcję przyrumieniania. 

Jakie składniki pasują do cukinii faszerowanej mięsem? 

Farsz możesz urozmaicać wieloma innymi dodatkami, szczególnie warzywnymi. Świetnie sprawdzi się tu podsmażona delikatnie cebula czy pomidory pokrojone w kostkę lub plasterki. Jeśli w lodówce zalega ci papryka, też możesz ją drobno posiekać i wymieszać z mięsem mielonym. Nada przyjemnej chrupkości i lekkiej słodyczy. 

Cukinia faszerowana kurczakiem to pyszna propozycja na letni obiad, który zaskoczy wszystkich domowników. To idealne połączenie smaków warzyw, mięsa mielonego i aromatycznych przypraw, które ożywi każde spotkanie, czy to codzienne przy stole, czy też podczas ważniejszych uroczystości rodzinnych. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2588

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tarta z owocami słonecznymi

Desery tarta z owocami słonecznymi

Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)

  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 90

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

skrzydełka drobiowe z sałatką

Dania główne skrzydełka drobiowe z sałatką

Pomysł na prosty obiad podany w nieco inny sposób. Jego zaletą jest to, że pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Płatki

Odsłon: 133

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2833

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 609

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5683

do 30 min 30 min
39
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dodatki

Sos tzatziki

Dodatki Sos tzatziki

Doskonały do mięs z grilla i kanapek z wędliną. Sos, który zastąpi musztardę...

  • Grill
  • Grecka
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 2588

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

tarta z owocami słonecznymi

Desery tarta z owocami słonecznymi

Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)

  • Dla dzieci
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 90

> 60 min >60 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

skrzydełka drobiowe z sałatką

Dania główne skrzydełka drobiowe z sałatką

Pomysł na prosty obiad podany w nieco inny sposób. Jego zaletą jest to, że pr...

  • Warzywa
  • Papryka
  • Owoce
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Płatki

Odsłon: 133

do 30 min 30 min
2

Przepis dnia

wałek
wałek
Ciasta

Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Ciasta Sernik gotowany z truskawkami i galaretką

Sezon na truskawki pomału kończy się, proponujemy więc nasze ulubione ciasto,...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Serniki

Odsłon: 2833

do 30 min 30 min
18
Wiesia-S
Wiesia-S
Zupy

Zupa wiśniowa

Zupy Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...

  • Polska
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Wiśnie
  • Nabiał
  • Mleko
  • Owsianki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 609

do 15 min 15 min
3
ewaeu
ewaeu
Przetwory

Ogórki krokodylki

Przetwory Ogórki krokodylki

Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...

  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Płatki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5683

do 30 min 30 min
39
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem
Autor:
smaker
do 60 min
1-2 osoby

Składniki

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • świeża papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 300 g sera żółtego Gouda,
  • zioła prowansalskie,
  • sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
1

Przyrządzanie dania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie osusz je i przetnij wzdłuż na pół. Wydrąż środek, zostawiając odrobinę miąższu przy skórce.

2

Weź głęboką miskę. Włóż do niej mięso mielone. Poszatkuj drobno cebulę, pokrój paprykę w drobną kostkę i dorzuć oba składniki do mięsa. Przeciśnij czosnek przez praskę i również umieść w misce. Dorzuć jeszcze zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw farsz solą i pieprzem (według uznania). Na dużych oczkach zetrzyj 200 gramów sera żółtego i także dołóż do miski. Teraz wymieszaj całość dokładnie (najlepiej dłonią) - tak, aby składniki przemieszały się ze sobą.

3

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wydrążone cukinie połóż na posmarowanej olejem lub oliwą blaszce z piekarnika. Do cukinii nałóż farsz (najłatwiej łyżką). Na mięso połóż pokrojone w półplastry pomidory i posyp 100 gramami startego na dużych oczkach żółtego sera.

4

Do odpowiednio rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z faszerowanymi warzywami. Piecz przez ok. 45-50 minut. Cukinie zapiekane z mięsem mielonym i serem już gotowe.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki