Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i prosty w przygotowaniu obiad. Soczyste cukinie zapiekane z mięsem mielonym i serem smakują wyśmienicie. Są lekkie, a wciąż bardzo sycące i aromatyczne. Przekonaj się, jak zrobić faszerowane cukinie, czyli idealny obiad na lato.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 86
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 539
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5641
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 86
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 539
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1404
Składniki
Przyrządzanie dania rozpocznij od dokładnego umycia cukinii. Następnie osusz je i przetnij wzdłuż na pół. Wydrąż środek, zostawiając odrobinę miąższu przy skórce.
Weź głęboką miskę. Włóż do niej mięso mielone. Poszatkuj drobno cebulę, pokrój paprykę w drobną kostkę i dorzuć oba składniki do mięsa. Przeciśnij czosnek przez praskę i również umieść w misce. Dorzuć jeszcze zioła prowansalskie, posiekaną natkę pietruszki oraz dopraw farsz solą i pieprzem (według uznania). Na dużych oczkach zetrzyj 200 gramów sera żółtego i także dołóż do miski. Teraz wymieszaj całość dokładnie (najlepiej dłonią) - tak, aby składniki przemieszały się ze sobą.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wydrążone cukinie połóż na posmarowanej olejem lub oliwą blaszce z piekarnika. Do cukinii nałóż farsz (najłatwiej łyżką). Na mięso połóż pokrojone w półplastry pomidory i posyp 100 gramami startego na dużych oczkach żółtego sera.
Do odpowiednio rozgrzanego piekarnika włóż blaszkę z faszerowanymi warzywami. Piecz przez ok. 45-50 minut. Cukinie zapiekane z mięsem mielonym i serem już gotowe!