Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Cukiniowe placki z boczkiem i fetą"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 156
Składniki
Umytą cukinię ścieramy do miski na jarzynowej tarce o grubych oczkach, mieszamy z łyżeczką soli i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odciskamy sok, który cukinia puściła.
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aby wytopił się tłuszcz.
Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, wytopiony boczek, posiekaną miętę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fetę drobno kruszymy i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.
Podajemy z sałatkami ze świeżych warzyw i ziół, np. z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli itp., które skrapiamy oliwą z oliwek, sosem winegret itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 489 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 18 gŹródło: Rewia