Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukiniowe placki z boczkiem i fetą

Cukiniowe placki z boczkiem i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Cukiniowe placki z boczkiem i fetą"

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 g sera feta
  • 100 g wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka posiekanych listków mięty
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię ścieramy do miski na jarzynowej tarce o grubych oczkach, mieszamy z łyżeczką soli i odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odciskamy sok, który cukinia puściła.

  2. Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na suchej patelni, aby wytopił się tłuszcz.

  3. Do cukinii dodajemy jajka, mąkę, wytopiony boczek, posiekaną miętę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Fetę drobno kruszymy i dodajemy do masy, ostrożnie mieszamy.

  4. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nakładamy placuszki. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu, aż się zrumienią.

  5. Podajemy z sałatkami ze świeżych warzyw i ziół, np. z papryki, pomidorów, czerwonej cebuli, roszponki, rukoli itp., które skrapiamy oliwą z oliwek, sosem winegret itp.

  6. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł

  7. Wartość odżywcza jednej porcji 489 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 18 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń