Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry wołowe

Curry wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Curry wołowe"

Składniki

  • 800 g wołowiny z łopatki lub udźca
  • olej roślinny
  • papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka kuminu
  • laska cynamonu
  • 400 ml mleka kokosowego
  • sos sojowy do smaku
  • 2 papryki
  • pęczek cebulki dymki
  • 80 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • kilka gałązek kolendry
  • limonka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyść wołowinę i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej olej na głębokiej patelni i szybko obsmaż mięso. Następnie wyłóż je na talerz.

  2. Oczyść papryczkę chili, obierz ząbki czosnku i imbir.

  3. Papryczkę chili z czosnkiem pokrój w drobne kawałki, a imbir zetrzyj na tarce.

  4. Podsmaż papryczkę, czosnek i imbir w sosie ze smażenia mięsa. Dodaj kumin, przekrojoną wzdłuż laskę cynamonu i włóż na patelnię mięso.

  5. Podlej mlekiem kokosowym i małą ilością wody oraz pokrop sosem sojowym. Powoli duś mięso pod przykryciem.

  6. Oczyszczone papryki i cebulki pokrój drobno, dodaj do miękkiego mięsa. Dodaj orzechy i podgotuj.

  7. Wmieszaj posiekaną drobno kolendrę, dopraw sosem sojowym i sokiem z limonki. Podawaj z długim ryżem.

  8. Czas przygotowania: 75 minut 300 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń