Do góry

Dania główne Przepis na:

curry z batatem i owocem chlebowca

curry z batatem i owocem chlebowca

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 426

Dodano:

Odsłon: 91

w wersji mięsnej chlebowiec można zastąpić kurczakiem

Składniki

  • batat - 1 duży
  • owoc chlebowca z puszki - 280 g
  • cebula - 1 szt
  • groszek zielony świeży - 150 g
  • imbir - kawałek korzenia
  • czosnek - 2 ząbki
  • mleko kokosowe - 1 puszka 400 ml
  • przyprawa madras curry - 1 łyżka (pikantna lub łagodna wg gustu)
  • koncentrat pomidorowy - 1 płaska łyżka
  • sok z limonki - 2-3 łyżki
  • kolendra - pół pęczka
  • olej kokosowy - 1 łyżka
  • sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
curry z batatem i owocem chlebowca

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w piórka, batata w kostkę, imbir i owoc chlebowca w kawałki.

  2. W garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem 2-3 minuty, dodać bataty, przyprawę curry i koncentrat pomidorowy. Chwilę razem przesmażyć, zalać mlekiem kokosowym, posolić do smaku. Gotować około 15 minut do miękkości batatów. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić groszek i chlebowiec (w wersji mięsnej kawałki podsmażonej piersi z kurczaka).

  3. Gotowe curry doprawić sokiem z limonki, podawać z ryżem, posypane obficie listkami kolendry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń