Do góry

Dania główne Przepis na:

curry z dynią i kurczakiem

Przepis dnia 2020-10-03
curry z dynią i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 827

Dodano:

Odsłon: 313

jesienna wersja curry

Składniki

  • piersi z kurczaka - 400 g
  • dynia - 400 g
  • papryka czerwona - 1 szt
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • przyprawa madras curry (pikantna) - 1 łyżka
  • mleko kokosowe - 400 ml
  • kolendra - pół pęczka
  • olej kokosowy - 2 łyżki
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
curry z dynią i kurczakiem

Przygotowanie

  1. Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i plasterki czosnku. Do smażącej się cebuli dodać połowę przyprawy curry, pokrojoną w kostkę dynię i paski papryki. Zalać mlekiem kokosowym, posolić. Dusić około 15 minut.

  2. Mięso z kurczaka pokroić na kawałki, doprawić pozostałą częścią przyprawy curry i solą. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez 4-5 minut.

  3. Usmażoną pierś z kurczaka dodać do curry, gotować kolejne kilka minut.

  4. Podawać z ryżem, posypane siekaną kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń