Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w gęstym, aromatycznym sosie curry z bakłażanem, pieczarkami i szpinakiem. Smakują świetnie podane z ryżem lub chlebkiem naan.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 99
Domowe frytki warzywne z piekarnika, podane z dodatkiem zdrowszej wersji popu...
Odsłon: 48
Składniki
Klopsy: Mięso mielone mieszamy z jajkiem, pieprzem, przyprawą curry i bułką tartą. Ilość bułki zależy od wilgotności mięsa. U mnie wystarczyły 4 łyżki. Mięso powinno się trzymać, ale być dość miękkie. Z mięsa formujemy nieduże klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego "kręcimy" w dłoniach przez około pół minuty. Bakłażana kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cebulę w piórka, czosnek przeciskamy.
Na patelnię wlewamy olej - tyle, aby dno było przykryte. na nagrzanym oleju smażymy klopsiki z każdej strony, aż do zarumienienia. Klopsy zdejmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy. Teraz na pozostały olej dajemy wszystkie warzywa i pieczarki. Smażymy kilka minut, bez przykrycia, aż zmiękną. Często mieszamy. Dodajemy pomidory, mleko kokosowe, pastę curry, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 5 minut. Jeśli lubicie ostre dania, możecie zwiększyć ilość pasty curry. Dodajemy klopsy i liście szpinaku. Mieszamy delikatnie, aby nie uszkodzić klopsików i dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy. Curry podajemy z ryżem lub chlebkiem naan, na przykład z tego przepisu: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-chlebek-naan-z-czarnuszka,184469,sprytnachochla.html