Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Curry z kurczaka to tradycyjne, indyjskie danie. Cechuje się kremowością i dużą intensywnością zastosowanych przypraw. Potrawa jest umiarkowanie ostra, ale bardzo łatwo indywidualnie dostosować stopień jej ostrości dodając lub odejmując chili i imbiru. Do przygotowania curry wystarczy jeden garnek!
Składniki
W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez ok. 5 minut do zrumienienia. Dodaj czosnek, imbir, curry, kurkumę i kolendrę. Podsmażaj przez kolejne 3 minuty.
Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i podsmażaj przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, by mięso pokryło się przyprawami.
Wlej bulion, mleko kokosowe, sos chili, sos sojowy, brązowy cukier i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, zapobiegając przywieraniu do dna. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś przez 25-30 minut.
Ryż jaśminowy przelej wodą przez sitko i przełóż go garnka. Zalej wodą w ilości dwukrotnie takiej co objętość ryżu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, przykryć do pokrywką i odstawić na ok. 5-10 minut.
Do głębokiego talerza włożyć ryż, by zajmował połowę naczynia. Uzupełnić miskę curry z kurczakiem. Posypać listkami kolendry.