Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Curry
  • Dania główne
  • Przepis na

Curry

09.10.2025 Odsłon: 15813
5.0 (14 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Curry z kurczaka to kremowa, aromatyczna uczta w indyjskim stylu. Delikatny kurczak skąpany jest w sosie kokosowo-pomidorowym, pełnym intensywnych przypraw: curry, kolendry i kurkumy. Całość jest zbalansowana słodyczą brązowego cukru i kwaskiem limonki. To danie rozgrzewające, sycące i niezwykle proste w przyrządzeniu, koniecznie podawaj je z sypkim ryżem jaśminowym. 

Kurczak curry - danie dla miłośników orientalnych klimatów 

Masz ochotę na coś fajnego z fileta z kurczaka? Curry z kurczaka to szybkie w wykonaniu danie jednogarnkowe, które oferuje eksplozję egzotycznych smaków, jednocześnie pozwalając na łatwe dostosowanie ostrości do indywidualnych preferencji. Idealnie sprawdzi się jako sycący obiad na co dzień lub elegancka kolacja na spotkanie ze znajomymi, oferując coś więcej niż tradycyjne polskie smaki. Świetnie sprawdzi się w chłodniejsze dni, kiedy chcesz się rozgrzać. Całość ma niesamowicie kremową i aksamitną konsystencję, której nie sposób się oprzeć. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Podsmażane przyprawy dla maksimum smaku 

Podsmażanie na tłuszczu jest kluczowe, ponieważ uwalnia aromaty przypraw. Jednakże musisz bardzo uważać, by ich nie przypalić, bo wniesie to gorycz do całego dania. Musisz je podsmażać na średnim lub małym ogniu przez maksymalnie 3 minuty, ciągle mieszając. Zapewnij również odpowiednią ilość tłuszczu, jeśli po wsypaniu przypraw otrzymasz bardzo gęstą marynatę, najprawdopodobniej zacznie się ona palić w krótkiej chwili. 

Czy można użyć świeżych przypraw? 

Świeży imbir i czosnek mają intensywniejszy smak i będą bardzo dobrym wyborem. Zastąp 2 łyżki granulowanego czosnku na 4-6 świeżych ząbków przeciśniętych przez praskę, a łyżkę mielonego imbiru na ok. 2-3 cm świeżego korzenia startego na tarce. Dodaj je razem z cebulą do garnka i podsmaż krótko, uważając, by się nie spaliły. 

Mięso w curry wyszło twarde - co poszło nie tak? 

Twarda pierś z kurczaka to wynik zbyt długiego gotowania. Aby zachować soczystość mięsa, podsmażaj kostkę kurczaka tylko do momentu, aż zmieni kolor i pokryje się przyprawami, a nie do pełnego usmażenia. Po dodaniu bulionu i mleka kokosowego duś curry na bardzo małym ogniu, pozwalając tylko na lekkie bulgotanie, przez 25-30 minut. Wystrzegaj się intensywnego wrzenia. W razie wątpliwości, wyjmij największy kawałek mięsa widelcem i przetnij go – jeśli jest biały w środku i łatwo się kroi, jest gotowy. Unikaj zbyt długiego duszenia, aby uniknąć wysuszenia. 

Przepis na curry - jak zagęścić sos? 

Mleko kokosowe powinno zapewnić kremową konsystencję i odpowiednią gęstość, ale jeśli sos jest za rzadki, zdejmij pokrywkę z garnka na ostatnie 10 minut duszenia, aby nadmiar płynu odparował i sos się zredukował. Alternatywnie możesz dodać łyżeczkę mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej wymieszanej w małej ilości zimnej wody. Wlej mieszaninę do garnka i gotuj przez 2 minuty. Innym sposobem jest mała łyżeczka koncentratu pomidorowego, który doda ciekawego posmaku. 

Czy trzeba używać mleczka kokosowego? 

Mleko kokosowe jest kluczowe dla autentycznego smaku i kremowej, aksamitnej konsystencji dania w stylu indyjskim. Można je zastąpić śmietaną 30 proc. lub gęstym jogurtem, ale smak będzie całkowicie inny, bardziej zbliżony do gulaszu europejskiego. Jeśli użyjesz śmietany, dodaj odrobinę cukru, aby zrównoważyć kwasowość. 

Jak ugotować ryż na sypko do curry? 

Najlepszym wyborem jest ryż jaśminowy, ale jeśli go nie masz, użyj basmati lub zwykłego długoziarnistego. Klejący się ryż jest wynikiem nadmiaru skrobi lub zbyt dużej ilości wody wlanej do gotowania. Dokładnie przepłucz ziarenka na sitku, pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta – to usuwa skrobię. Do garnka wlewaj wodę o dwukrotnej objętości w stosunku do ryżu, a po zagotowaniu, gotuj całość na minimalnym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut i nie podnoś pokrywki aż do końca czasu odpoczynku, który powinien wynosić 5-10 minut od momentu wyłączenia palnika. 

Curry jest za ostre! Co robić? 

Ostrość możesz złagodzić poprzez dodanie większej ilości mleka kokosowego lub słodkiej śmietany czy też jogurtu naturalnego. Tłuszcz z nabiału neutralizuje kapsaicynę, która odpowiada za pikantny smak. Alternatywnie możesz dosypać 1-2 dodatkowe łyżeczki brązowego cukru czy nieco więcej soku z limonki. 

 

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7872

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1088

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36112

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13634

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3537

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6255

do 60 min 60 min
16
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przetwory

Dynia w occie marynowana

Przetwory Dynia w occie marynowana

To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...

  • Warzywa

Odsłon: 7872

> 60 min >60 min
12
wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 1088

do 60 min 60 min
7
smaker
smaker
Dania główne

Fasolka po bretońsku

Dania główne Fasolka po bretońsku

Przygotuj fasolkę po bretońsku, według sprawdzonego przepisu. Będzie idealna...

  • Warzywa
  • Fasolka
  • Papryka
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek
  • Ciasta
  • Kiełbasy

Odsłon: 36112

do 30 min 30 min
46
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13634

do 30 min 30 min
27
wałek
wałek
Sałatki

Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Sałatki Szybka sałatka jarzynowa z warzyw z rosołu

Kilka marchewek i seler z rosołu zawsze zostaje. Możemy wykorzystać je do bły...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 3537

do 15 min 15 min
6
wałek
wałek
Ciasta

Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Ciasta Jabłecznik tradycyjny na smalcu

Dzisiaj pieczemy szarlotki i jabłeczniki, tymczasem nasze babcie piekły jabłe...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Jabłka
  • Orzechy
  • Migdały
  • Owsianki
  • Ciasta

Odsłon: 6255

do 60 min 60 min
16
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Curry
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 400 g ryżu jaśminowego
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1 duża biała cebula
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g mleka kokosowego
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • gałązka kolendry do dekoracji
Sposób przygotowania:
1

W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę przez ok. 5 minut do zrumienienia. Dodaj czosnek, imbir, curry, kurkumę i kolendrę. Podsmażaj przez kolejne 3 minuty.

2

Kurczaka pokrój w kostkę. Dodaj do garnka i podsmażaj przez ok. 5 minut, ciągle mieszając, by mięso pokryło się przyprawami.

3

Wlej bulion, mleko kokosowe, sos chili, sos sojowy, brązowy cukier i sok z limonki. Dokładnie wymieszaj, zapobiegając przywieraniu do dna. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i duś przez 25-30 minut.

4

Ryż jaśminowy przelej wodą przez sitko i przełóż go garnka. Zalej wodą w ilości dwukrotnie takiej co objętość ryżu. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, przykryć do pokrywką i odstawić na ok. 5-10 minut.

5

Do głębokiego talerza włóż ryż, by zajmował połowę naczynia. Uzupełnij miskę curry z kurczakiem. Posyp listkami kolendry.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki